Nordkorea bekräftar kärnvapentest

Vår korrespondent Hanna Sahlberg rapporterar från Peking
1:19 min

En jordbävning med magnituden 6,3 har enligt USA:s geologiska institut uppmätts i Nordkorea, rapporterar Reuters. Japans regering säger att jordbävningen orsakats av att Nordkorea utfört ett kärnvapentest. Provsprängningen bekräftas även av Nordkorea.

I statlig TV bekräftar den nordkoreanska regimen att de testat en vätebomb. Det är den kraftfullaste formen av kärnvapen och ska enligt regimen kunna lastas på en långdistansrobot. 

Utrikesminister Margot Wallström fördömer Nordkoreas vätgassprängning under morgonen. I ett inlägg på Twitter skriver hon att "rapporterna om att Nordkorea genomfört ett kärnvapenprov förvärrar läget ytterligare. Det hotar den internationella freden och stabiliteten".

Reports of new nuclear test by North Korea a turn for the worse. Further endangers international peace, stability. UNSC role important.

Carl Bildt (M), tidigare utrikesminister i den borgerliga regeringen, skriver på sin blogg att det som skett "är en markant accelerering av provskjutningarna med mer avancerade ballistiska robotar". Han skriver också att Nordkorea uppenbart "provocerar för att hela tiden testa gränser".

Sydkoreas president Moon Jae-In manar enligt nyhetsbyråer till "starkast tänkbara straff" för Nordkorea efter provsprängningen.

Bland möjliga åtgärder nämner han bland annat ytterligare sanktioner via FN:s säkerhetsråd, och mer utplacering av amerikansk stridskraft i Sydkorea.

Efter att ha analyserat data drar Japans regering slutsatsen att det rör sig om ett kärnvapenprov.

Jordbävningen var tio gånger så kraftfull som skalvet efter provsprängningen för ett år sedan och den starkaste av alla genomförda test, konstaterar Japans meteorologiska institut enligt flera nyhetsbyråer.

Jan Hallenberg, professor på utrikespolitiska institutet:

– Nordkorea har en långsiktig plan att skaffa sig ett kärnvapensystem som kan slå mot USA. Det är ett logiskt steg för Nordkorea att skaffa sig kärnvapen. I första hand för att avskräcka amerikanarna som man fruktar störta den nordkoreanska regimen, säger han.

Hur kan omvärlden svara för att inte riskera ett kärnvapenkrig?

– Genom att fördöma, sammanträda i FN:s säkerhetsråd och nya resolutioner. Nästa steg skulle kunna vara att kineserna tar till mycket tuffare ekonomiska sanktioner. Stoppar Kina oljeleveranserna till Nordkorea är det risk för att regimen kollapsa men den risken vill inte Kina ta för då riskerar de att tvingas ta emot flyktingar från Nordkorea och att Sydkorea tar över Nordkorea och de vill inte Kina, Jan Hallenberg.

Han tror inte att det är aktuellt med en attack från USA eftersom kärnvapentestet inte utgör en attack mot USA, men det kan inte uteslutas. 

I en kommentar säger Japans premiärminister Shinzo Abe att om Nordkorea utfört ett kärnvapenprov är det helt oacceptabelt och något vi måste protestera starkt emot, skriver AFP.

Landets försvar har skickat tre flygplan från militärbaser för att göra strålningstester. Japan har har även lämnat in en protest till Nordkoreas ambassad i Peking. 

Den sydkoreanska militären säger att Nordkorea tros ha genomfört ett sjätte kärnvapenprov. Och att jordskalvet verkar vara artificiellt, alltså skapat av människor. 

Skalvet inträffade klockan 12.29 lokal tid, tidigt på söndagsmorgonen svensk tid. 

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap har jordbävningen skett nära området, Punggye-ri, där det är känt att Nordkorea utfört provsprängningar. 

Skalvet bekräftas även av kinesiska myndigheter som noterat att det skett i marknivå och att det alltså inte handlar om ett underjordiskt skalv. Myndigheten säger även att ytterligare ett skalv, med magnituden 4,6, har skett i Nordkorea bara minuter efter det första. Något som även USA:s geologiska institut rapporterar om. 

Sydkorea har omedelbart kallat till ett nationellt säkerhetsmöte, enligt BBC.

Några rapporter om skadade eller dödsfall finns ännu inte.  

Fakta: Vätebomb

Vätebomber kallas även H-bomber eller termonukleära vapen.

De är kraftigare än atombomber, den andra typen av kärnvapen.

En vätebomb bygger på fusion, sammanslagning av små lätta atomkärnor, i motsats till atombomb som bygger på fission, klyvning av stora och tunga atomkärnor.

Den ungersk-amerikanske fysikern Edward Teller räknas som vätebombens fader.

Teller deltog i utvecklingen av den första atombomben i USA 1941-46 och utsågs 1950 till ledare för vätebombsprogrammet.

1952 testade USA den första vätebomben i Stilla havet.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer om Nordkorea

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".