Kambodjas oppositionsledare Kem Sokha
Foto: Heng Sinith /TT

Oppositionsledare i Kambodja gripen

Anklagas för landsförräderi
2:19 min

Spänningen inför valet nästa sommar i Kambodja ökade ytterligare i morse när oppositionsledaren Kem Sokha greps i sitt hem anklagad för landsförräderi.

Regeringen och premiärminister Hun Sen säger att de har bevis för att Sokha planerade att ta över landet med hjälp från USA. Ett av bevisen ska vara en video där Kem Sokha pratar inför en grupp kambodjaner i Australien.

– För att få en ändring på toppnivån måste vi först förändra gräsrotsnivån. USA, som rådgiver mig, har sagt att jag ska ta lärdom av forna Jugoslavien och Serbien där folkliga protester hjälpte till att få bort diktatorn Milosevic, säger oppositionsledaren Kem Sokha i videon.

Inrikesministerns talesperson har bekräftat att oppositionsledaren gripits och att han nu hålls i ett fängelse 13 mil utanför huvudstaden Phnom Penh och att nästa steg är att han ska ställas inför rätta anklagad för landsförräderi vilket kan ge ett straff på mellan 15 -30 år.

Kambodjas premiärminister och den förre Röda Khmermedlemmen Hun Sen har styrt landet i decennier och har själv sagt att han ska sitta kvar i många år till. Men valet 2013 gjorde honom nervös då det var ytterst nära att oppositionen vann. En del menar att det låg valfusk bakom segern.

Allt sedan dess har Hun Sen idkat valkamp inför nästa sommars parlamentsval. Den senaste tiden har han slängt ut en amerikansk frivilligorganisation som arbetade med demokratifrågor, stängt 17 lokala radiostationer och dragit tillbaka licensen för radiostationen Radio Free Asia och Voice of America som båda sänder på lokalspråket Khmer.

I morgon riskerar tidningen Cambodja Daily, som kommer ut på både engelska och Khmer, att läggas ner då den har fått en skattepålaga på mer än 6 miljoner US-dollar som måste vara betald senast i morgon. Tidningen har gjort sig känd som en stark kritiker till den sittande regimen.

Så gripandet av Kem Sokha kom kanske inte som en överraskning. Enligt Human Rights Watch är den rent politisk. Regeringen har flera gånger de senate åren försökt tysta och krossa opposition med hjälp av bland annat nya lagar

Hun Sen själv har den senaste tiden flitigt besökt landets stora viktiga textilindustri, där har han delat ut fem dollar till var och en av arbetarna samt lovat höjningar av grundlönen. Textilarbetarna var dom som efter förra valet fick ut miljoner på gatorna i protest mot valresultatet som dom ansåg inte stämde.

Relaterat

Mer om Kambodja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".