Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet
Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet Foto: Anders Diamant/Sveriges Radio

Expert: Nordkorea vill avskräcka USA från att störta regimen

"Det här är ett tydligt steg på vägen"
5:03 min

Nordkorea har provsprängt kärnvapen i nordvästra delen av landet som orsakat ett jordskalv med magnituden 6,3 och flera mindre skalv. Nordkorea har själva och även Japans regering har bekräftat provsprängningen. Enligt en expert för att avskräcka USA från att störta regimen.

Nordkorea hävdar att det handlar om en vätebomb, den kraftfullaste formen av kärnvapen, och att de planerar att lasta den på en långdistansrobot, enligt flera nyhetsbyråer.

Nordkorea har en långsiktig plan att skaffa sig ett kärnvapensystem som är tillräckligt avancerat för att kunna slå mot USA som man fruktar kan störta den nordkoreanska regimen.

– Det här är ett tydligt steg på vägen, säger Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet.

En del i utvecklingen är att ha en robot som når USA och klarar att bära en kärnvapenladdning och även vara tillräckligt liten för att klara att sprängas och färdas upp och ned i atmosfären. 

– Om de är sex månader eller 18 månader därifrån kan vi inte säga, men de har närmat sig under Trumps presidentperiod, säger Jan Hallenberg.

Jerker Hellström, säkerhetsexpert på Asien vid totalförsvarets forskningsinstitut, instämmer i att utvecklingstakten ökat. 

– Det är en påminnelse om att sanktionerna lämnar en hel del i övrigt att önska. Frågan är om det över huvud taget går att påverka Nordkorea. Utvecklingen av kärnvapen och robotar ses som ett verktyg för att garantera regimens överlevnad, säger han. 

Hur kan omvärlden svara för att inte riskera ett kärnvapenkrig?

– Genom att fördöma, sammanträda i FN:s säkerhetsråd och införa nya resolutioner. Nästa steg skulle kunna vara att kineserna tar till mycket tuffare ekonomiska sanktioner, säger han. 

Men att införa sanktioner är inte okomplicerat. Stoppar Kina oljeleveranserna till Nordkorea finns risk för att regimen kollapsar. Den risken vill inte Kina ta eftersom de då kan tvingas ta emot flyktingar från Nordkorea och att Sydkorea kan ta över Nordkorea. Det vill inte Kina, menar Jan Hallenberg.

Jerker Hellström menar att man måste försöka närma sig Nordkorea för att kunna föra samtal. Att lätta på sanktioner är inte aktuellt. 

– Det är ingen som har lösningen, och det är det stora problemet. Intressena när det gäller Koreahalvön är diametralt motsatta mellan vilket försvårar det här, säger han. 

Han tror inte att det är aktuellt att USA attackerar Nordkorea eftersom kärnvapentestet inte utgör en attack mot dem.

– Men det kan inte helt uteslutas.

Det värsta scenariot hade varit om Nordkorea slagit till mot den amerikanska militärbasen i Guam i Sydkorea eftersom den amerikanska försvarsministern tidigare sagt att "om de skjuter på oss är det krig". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".