Dyrare vårdavgifter kan rädda välfärden

Högre avgifter inom vården och ett slopande av maxtaxan inom barn- och äldreomsorgen är exempel på åtgärder som kan bli nödvändiga för att klara offentliga sektorn ekonomi i framtiden. Den slutsatsen dras i en stor forskarrapport som läggs fram den kommande veckan.
Det är ett tjugotal forskare svenska och utländska forskare som studerat framtiden för Sveriges offentliga sektor. Arbetet med rapporten har drivits av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS och presenteras på tisdag I rapporten sägs att problemen med att klara den offentliga sektorn finansiering i framtiden hänger samman med att befolkningen blir allt äldre. Fler utnyttjar vård och omsorg - samtidigt som den arbetande befolkningen blir allt mindre. Det går visserligen att höja skatterna för att finansiera vård, omsorg och andra offentliga tjänster, skriver forskarna. Men resultatet blir då ett ännu högre skattetryck och mindre över för privat konsumtion, och högre skatt tenderar bara att minska människors intresse för att arbeta när det i stället behövs fler i arbete, resonerar forskarna. Ett sätt att stärka den offentliga sektorns ekonomi är då att höja avgifterna för till exempel barn och äldreomsorgen. Forskarna pekar också på stora besparingsmöjligheter som en väg - t ex finns mycket att tjäna på en bättre kostnadskontroll hos många kommuner. Ett annat sparområde är arbetslöshetsersättningen, sjukförsäkringen och andra utgifter inom socialförsäkringssystemet. Om de systemen flyttas över till avtalsförsäkringen på arbetsmarknaden så kan stora pengar sparas, menar forskarna. –Men om Sverige och andra länder med en åldrande befolkning skjuter frågan framför sig så kommer valmöjligheterna att bli färre, säger Per Molander forskningsledare vid SNS, studieförbundet näringsliv och samhälle. Grundproblemet är att vi måste arbeta mer, men det är ett kärvt budskap särskilt under ett valår, säger Per Molander.
Sören Grantath, ekonomireporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".