Diplomatisk spricka mellan Guatemala och Sverige

2:15 min

De diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Guatemala har försämrats de senaste veckorna. Skälet är Sveriges finansiella stöd till en FN-ledd kommission som utreder president Jimmy Morales för korruption. Presidenten har enligt uppgift till Ekot nekat Anders Kompass som ny svensk ambassadör, ett beslut som bland andra Guatemalas tidigare utrikesminister Edgar Gutierrez beklagar.

– Anders Kompass har tidigare arbetat i Guatemala för FN med mänskliga rättigheter. Och det sista regeringen vill ha är en ambassadör som tar strid för urfolkens och böndernas rättigheter. De vill att diplomaterna håller sig på mattan, säger den tidigare utrikesministern Edgar Gutierrez.

Han har fått bekräftat inifrån utrikesministeriet att Kompass nekats som ny ambassadör av president Jimmy Morales. Edgar Gutierrez är orolig över att Guatemala håller på att isolera sig.

– Några europeiska länder har nyligen flyttat sina ambassader till grannländer, efter att de inte längre känt sig välkomna här. Sverige är en historiskt viktig samarbetspartner för Guatemala så jag hoppas inte att svenskarna också flyttar, säger Edgar Gutierrez.

Bakgrunden till konflikten är Sveriges stöd till FN-kommissionen Cicig, som utreder korruption i Guatemala. President Jimmy Morales meddelade förra veckan att Cicigs chef Ivan Velasquez skulle utvisas, efter att Cicig inlett en utredning mot presidenten. Utvisningen stoppades av grundlagsdomstolen, men krisen har inte lagt sig.

Martin Hessel, biståndschef och tillförordnad ambassadör i Guatemala vill inte kommentera uppgifterna om Anders Kompass men konstaterar att Cicig hittills varit mycket effektiva i sin kamp mot korruptionen - vilket förklarar politikernas missnöje.

– Cicigs arbete väcker motstånd bland de krafter i samhället som inte vill se att den här kampen mot korruptionen och arbetet för en starkare rättsstat går framåt. Men vi är mycket tydliga med att vi lägger ss inte i Guatemalas inre angelägenheter utan vi stödjer dom utvecklingsprocesser och aktörer som finns här i Guatemala, säger Martin Hessel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista