Civilminister Ardalan Shekarabi.
Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Fanni Olin Dahl / TT

Regeringen och V överens om vinsttak

Regeringen och Vänsterpartiet föreslår ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen, rapporterar SVT Nyheter. Sjukvården omfattas inte i förslaget.

Förhandlingarna bygger på välfärdsutredningen som utredaren Ilmar Reepalu presenterade i fjol. Den föreslog bland annat  ett vinsttak på sju procent för företag inom vård, skola och omsorg och det är alltså den modellen som regeringen och V enats om ska gälla för friskolor och företag inom omsorgen.

– Vår utgångspunkt är att skattebetalarnas pengar ska gå till det de är avsedda för, vi ska inte ha några stora vinstuttag. Det handlar om legitimiteten för svensk välfärd, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Sjukvården omfattas inte i förslaget. Inte heller privata vårdcentraler, sjukgymnaster och privatläkare.

– Vi har fört en dialog med professionerna inom sjukvården och kommit fram till att vi måste beakta de särskilda behov som finns där, säger Shekarabi.

Regeringen ska i stället tillsätta en ny utredning som ska titta på hur vinsterna i vården kan begränsas.

– Vi vill ta tillvara fackens synpunkter och se hur man kan reglera sjukvården men vinstjakten ska ta slut även i sjukvården, det behöver de cancersjuka och de multisjuka, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson till SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".