Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen höjer miljöbilspremien – och backar om höjd fordonsskatt för alla

Per Bolund(MP): Otroligt viktigt att vi minskar utsläppen från transportsektorn
1:53 min

Regeringen vill höja miljöbilspremien till 60 000 kronor. Förslagen om höjd fordonsskatt ligger kvar, men ska bara gälla nya bilar.

Regeringen backar alltså från sitt förslag att den högre skatten skulle gälla hela bilparken. Så här motiverar biträdande finansminister Per Bolund (MP) förslagen.

– Det är ju otroligt viktigt att vi snabbt minskar utsläppen från transportsektorn för att komma fram till regeringens mål – ett hållbart och fossilfritt samhälle, säger han.

Det tidigare förslaget på miljöbilspremie låg på 45 000 kronor. Det kritiserades för att vara otillräckligt. I den kommande budgeten höjs premien till 60 000.

– Vi tror att det kommer att ge en signal till bilköparna att "köper jag de bästa bilarna på marknaden; ja då ska jag få en rejäl del av kostnaden betalad av staten", säger Per Bolund.

Per Bolund tillbakavisar alla påståenden om att det är skattebetalarna som finansierar välbeställda personers köp av nya miljöbilar. Detta är en överföring från dem som kör smutsiga bilar till dem som köper nya.

Regeringen står kvar vid sitt förslag om höjda fordonsskatter. Nya bilar som släpper ut över 150 gram koldioxid får en höjd skatt på 4 000 kronor. För bilar med ännu större utsläpp höjs skatten med 8 000.

Däremot backar regeringen från sitt förslag om att den höjda fordonsskatten skulle gälla hela den befintliga bilparken.

– Vi tycker inte att det är rimligt att de som redan har köpt en bil ska få ändrade villkor, säger Per Bolund.

Regeringen vill också ha mer inblandning av biobränsle i de fossila bränslena som bensin och diesel.

– Det innebär att vi steg för steg, år för år, kommer att få en större andel biodrivmedel i våra pumpar, i vår bensin och diesel, säger Per Bolund.

Mer om Miljö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".