Civilminister Ardalan Shekarabi.
1 av 2
Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
En man blir intervjuad.
2 av 2
Jan Björklund, Liberalerna. Foto: Erik Simander/TT.

Regeringen och V överens om vinsttak – sågas av oppositionen

1:51 min

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om ett vinsttak i den privata välfärden. Men vilken konkret vinstnivå som ska gälla säger inte inblandade partier.

Detta förslag omfattar enbart skolan och omsorgen.

– Vi har en skyldighet gentemot medborgarna att skapa ordning och reda och få på plats regelverk som innebär att skattebetalarnas pengar används till det de är avsedda för, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) om lagförslaget.

Från början var det sagt att även vården skulle ingå i det förslag som ska upp i riksdagen före valet nästa höst. Nu blir det inte så, vården lämnas utanför. En ny utredning tillsätts som behandlas först efter valet

– Vi har fört en intensiv dialog med professionerna inom sjukvården, medarbetarna och fackförbunden. Vi har kommit fram till att vi behöver jobba vidare med den frågan för att ta fram ett regelverk som är anpassat till sjukvårdens behov, säger Ardalan Shekarabi.

Från oppositionen kommer hård kritik. Förslaget är chockerande långtgående, anser Liberalernas partiledare Jan Björklund och kallar det vinstförbud.

– I praktiken kommer man att förbjuda vinst, så stränga är reglerna när det gäller både skola och äldreomsorg och andra verksamheter. Det kommer leda till stora konkurser och att valfriheten minskar, säger han.

I mars månad ska propositionen om vinsttak läggas på riksdagens bord för beslut i juni. Förslaget utgår från den omdebatterade Väfärdsutringen som föreslog ett tak på 7 procent på operativt kapital. Nu säger inblandade ingenting om nivån.

– Det ska vi förhandla med regeringen om, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Möjligheterna att få igenom detta förslag i riksdagen är närmast obefintliga. Alliansen och Sverigedemokraterna är båda emot.

– Då får det bli en valfråga, säger Ardalan Shekarabi.

– Välfärdens finansiering och hur medarbetarna i välfärden ska få förutsättningar att förbättra kvaliteten kommer att vara en av de viktigaste frågorna för oss i valrörelsen, det är det ingen tvekan om. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista