USA:s försvarsminister James Mattis möter pressen utanför Vita Huset tillsammans med försvarsstabschefen general Joseph Dunford på söndagskvällen.
USA:s försvarsminister James Mattis möter pressen utanför Vita Huset tillsammans med försvarsstabschefen general Joseph Dunford på söndagskvällen. Foto: Nicholas Kamm/TT.

USA hotar Nordkorea med massiv militär respons

"Vi är inte ute efter utplåning även om vi har möjligheten"
1:21 min

Efter Nordkoreas kärnvapenprov kommer senare i eftermiddag kommer FN:s säkerhetsråd att hålla ett extrainkallat möte. Samtidigt varnar nu USA Nordkorea och hotar med att besvara alla hot mot landet och dess allierade med full militär kraft.

USA:s försvarsminister James Mattis uttalade sig under kvällen efter att president Donald Trump och USA:s nationella säkerhetsråd avslutat det möte där man diskuterat hur man ska hantera den nordkoreanska kärnvapensprängningen.

–  Alla hot från Nordkorea, mot USA eller dess allierade, kommer att mötas med en massiv militär respons som är både effektiv och överväldigande, sa USA:s försvarsminister Jim Mattis till den församlade pressen.

Det var ett kort men glasklart besked som levererades till Kim Jong-Un från Vita Husets gräsmatta.

USA kommer att svara om landet eller dess allierade angrips av Nordkorea. Och man håller alla möjligheter öppna.

Finansministern Steven Mnuchin sa till tevekanalen Fox News att han ser flera möjligheter att skruva åt de finansiella sanktionerna ytterligare.

– Det finns mycket mer vi kan göra än vad vi gör i dag, sa Steven Munchin.

USA överväger att bryta alla handelsförbindelser med de länder som har affärer med Nordkorea. Under kvällen samtalade Donald Trump med Japans premiärminister Shinzo Abe och i ett gemensamt uttalande fördömde de, som det hette, Nordkoreas fortsatta destabiliserande och provocerande handlingar.

Trump hade twitttrad tidigare om att Kina är förödmjukat av sprängningen, och att Sydkoreas undfallenhet mot sin nordliga granne inte fungerar.

"Nordkorea förstår bara en sak", skrev Trump också.

Och på gräsmattan utanför Vita huset sa James Mattis att man inte är ute efter att utplåna Nordkorea även om man har möjligheten att göra det.

Relaterat

Mer om Nordkorea

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".