Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Angela Merkel tog nytt steg mot seger i debatten mot Martin Schulz

Merkel: Att fjäska för Erdogan är det sista man ska göra
2:21 min
Angela Merkel och Martin Schulz i tv-duell inför det tyska valet 2017
Angela Merkel och Martin Schulz i söndagens tv-duell inför det tyska valet. Foto: TT.

Efter den första och enda valdebatten mellan de två kanslerkandidaterna i det tyska valet, utnämndes Angela Merkel till vinnare. För hennes socialdemokratiske utmanare Martin Schulz blev den tv-sända duellen inte den vändpunkt han hade hoppats på.

Angela Merkel är känd för att vara en dålig debattör men den här gången uppfattades hon som den mest övertygande och trovärdiga, enligt den snabbutfrågning som gjordes direkt efter den mestadels hövliga men avslagna och ytliga debatten.

Riktigt engagerat blev det framför allt när Turkiet och de fängslade tyska medborgarna kom på tal och Schulz anklagade Merkel för att vara för vek.

– Att fjäska för Erdogan är det sista man ska göra, höll Merkel med om, men att sluta samtala underlättar inte att få de fängslade fria, svarade hon på Schulz uppmaning att avbryta förhandlingarna om turkiskt EU-medlemskap.

– De ligger i praktiken redan på is, påpekade hon.

Nästan halva tiden ägnades åt flykting- och integrationspolitik.

SPD-ledaren kritiserade Merkel för att ha agerat på egen hand när hon lät strandade flyktingar i Ungern komma till Tyskland 2015 och öppnade upp för den ström av människor som sedan följde.

Men i den för väljarna mest angelägna frågan gick det knappast att urskilja olika positioner mellan företrädarna för de båda partierna, kristdemokraterna och socialdemokraterna som regerat ihop de gångna fyra åren.

Social rättvisa var det stora tema som Martin Schulz satte främst när han utsågs till kanslerkandidat, men i debatten ägnade han det ämnet bara några få minuter innan han själv lät en fråga om pensionsålder övergå i en jämförelse med biltullar.

Schulz ifrågasatte Merkels försäkran att pensionsåldern inte ska höjas till 70 år och påminde om att hon efter förra valet först lovade att inte införa biltullar och sedan ändrade sig.

Sedan blev det ingen vidare diskussion om sociala klyftor och osäkra arbetsförhållanden i en tid när den tyska ekonomin är rekordstark.

Andra ämnen var dieselskandalen, Nordkorea och förhållandet till USA under Trump.

Men det som förutspåddes bli Martin Schulz sista chans att vända Merkels stora försprång beskrevs efteråt snarare som en duett än en duell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".