Finansinspektionen-Hus-Amortering
Foto: TT

FI får kritik om amorteringskraven

"Det bra att ha en helhetsbild innan man verkställer"
1:33 min

Finansinspektionen förslag att skärpa amorteringskravet får kritik och Kammarrätten i Jönköping uppmanar nu inspektionen att vänta. Riskrevisionen anser att fler olika åtgärder borde ha analyserats.

– Vi tycker att man snävar in sig för snabbt på just den här åtgärden. Man kunde lyft blicken lite till för att bedöma olika förslags för- och nackdelar i det här läget, säger riksrevisorn Ingvar Mattson.

Om Finansinspektionen får sin vilja igenom kommer fler människor att tvingas amortera på sina bolån. Inspektionens senaste förslag är att amorteringskravet förstärks men då med fokus på hur stor inkomst låntagaren har. Lånar man mycket i förhållande till sin inkomst ska man också amortera.

Men förslaget möter alltså motstånd. Riksrevisionen hade velat se en bredare analys av fler olika möjliga åtgärder och skriver att: förslagspromemorian är citat "ofullständig" och att det dessutom kommer vara svårt att utvärdera om kravet fyller sitt syfte - alltså om det får önskad effekt.

Nästa år väntas också Finansinspektionen få laglig möjlighet att föreslå ännu flera olika åtgärder för att bromsa hushållens skulder. Kammarrätten i Jönköping anser att inspektionen därför borde vänta.

Monica Dahlbom är kammarrättspresident.

– När det pågår parallella processer är det bra att ha en helhetsbild innan man verkställer.

Vad skulle man vinna på att avvakta?

– Att inte införa regler som sedan måste ändras igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".