Man lägger ner sin röst i en valurna.
Den sittande presidenten i Angola, José Eduardo dos Santos. Foto: AFP/TT

Oppositionen i Angola begär omräkning av valet

Oppositionen: Valet har genomförts på ett olagligt sätt
1:09 min

I Angola begär nu oppositionen en omräkning av valet – prognoser visar på vinst för det styrande partiet men oppositionen säger sig ha bevis för fusk.

I Afrika hyllar nu oppositionspartier runt om på kontinenten det överraskande och unika beslutet i Kenya i fredags, att ogiltigförklara valet efter misstänkt valfusk. Nu säger sig även oppositionen i Angola ha bevis för fusk i landets val.

Valet har genomförts ett olagligt sätt och resultaten borde räknas om av en oberoende kommission, sade oppositionsledaren Isaias Samakuva i går kväll. Resultatet offentliggörs på onsdag, men preliminära siffror har gett sittande partiet MPLA över 60 procent av rösterna och egen majoritet i parlamentet. Oppositionen samlade knappt 40 procent.

Angola har haft samma parti vid makten sen frigörelsen från Portugal 1975 och leddes fram till i år av en av Afrikas verkliga långsittande presidenter: José Eduardo dos Santos.

Men att stora delar av befolkningen lever i fattigdom trots decennier av enorma oljeintäkter, och en inflation runt 40 procent, har lett till ett folkligt missnöje med det gamla befrielsepartiet som dalar i opinionen.

Samtidigt har oppositionspartier runt om på kontinenten hyllat beslutet av Kenyas högsta domstol i fredags, som ogiltigförklarade ett val efter misstänkta felaktigheter. I Angola hoppas oppositionen nu på en liknande utveckling, men har hotat med så kallade "andra metoder" om de inte får sin vilja genom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".