Asylsökande nordkoreaner ett dilemma för USA

Tre nordkoreanska flyktingar som tagit sig in på det amerikanska konsulatet i den kinesiska staden Shenyang har blivit en politisk huvudvärk för USA, och riskerar att bli ett problem i relationerna mellan USA och Kina.
De tre utgör bara en mindre del av alla de flyktingar från Nordkorea som tagit sig in på eller försökt ta sig in på utländska ambassader och konsulat runt om i Kina, men skillnaden är att de här tre, enligt uppgifter från diplomater och människorättsaktivister till tidningen New York Times sökt asyl i USA. Under årens lopp har nordkoreanska flyktingar som vill bort från svält eller politiskt förtryck ansökt om att få komma till Sydkorea, och bland andra tyska, japanska och amerikanska diplomater har enbart fungerat som mellanhänder. Det som nu tycks ske är ett dilemma för Bush-regeringen. Å ena sidan har presidenten talat om den stora medkänsla han han känner för det nordkoreanska folket, Bush har ju betecknat det kommuniststyrda Nordkorea som en del i det han kallar ondskans axelmakter. Å andra sidan riskerar USA om man säger ja till asylansökningarna en kris i de känsliga relationerna till Kina, som har ett utlämningsavtal med Nordkorea och som betraktar de asylsökande som ekonomiska och inte politiska flyktingar, och därför skickar tillbaka tusentals varje år, ofta till en osäker framtid. Dessutom skulle ett ja till att ta emot de tre innebära att USA i princip tar ställning för att de hundratusentals nordkoreaner som ändå illegalt befinner sig i Kina kan få status som politiska flyktingar, vilket enligt internationella avtal det göra det olagligt att sända hem dem igen. Förhandlingar uppges nu pågå i Peking för att försöka lösa frågan och en diplomat säger till tidningen att flyktingarnas asylansökan har gjort en komplicerad situation än mer komplicerad.
Anders Ask, SR:s korrespondent i New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".