Bild på husvagnar och stugor vid sjö.
Allt fler holländare köper svenska campingplatser. Foto: Pär Ivarsson/Sveriges Radio

Fler holländska campingägare i Sverige

"Sverige är så vackert och fridfullt"
2:01 min

Det blir allt vanligare att holländare köper campingplatser i Sverige vilket branschorganisationen för Sveriges camping- och stugföretagare, SCR, hoppas ska bidra till fler turister därifrån.

– Det är helt klart fler holländska turister än förra året, säger campingägaren Nico Poepe. Men hur många fler vågar han inte gissa på.

Nico Poepe och frun Marlies sålde allt och köpte istället campingen Falkudden vid sjön Bäsingens strand, ett par mil utanför Avesta. Nico Poepe är smått lyriska över naturen vid Bäsingen, som Dalälven rinner igenom, och säger att något liknande inte finns i det gamla hemlandet.

– Sverige är väldigt vackert, när man står här uppe och tittar ut över sjön, det är så fridfullt och vackert, säger Nico Poepe.

Det går bra för svensk campingnäring i stort, både 2015 och 2016 var rekordår, och enligt årets prognos väntas ytterligare rekord.

Att just holländare köper campingplatser har blivit vanligare. Idag har 15 campingplatser holländska ägare, de flesta relativt små campingplatser i natursköna områden.

Ett nätverk bestående av holländska campingägare har startats av branschorganisationen för Sveriges camping- och stugföretagare, SCR. Nätverket har bland annat representerat Sverige på mässor i Nederländerna och Belgien.

Näst efter norrmän och tyskar är holländare den största gruppen utländska turister på campingplatserna. SCR hoppas nu på att det ska öka möjligheterna till fler besökare.

– Det är ju positivt för oss, det är mycket enklare för de att representera oss på mässor där, de kan ju språket och känner till kulturen säger Bertil Persson, branschrådgivare på SCR Svensk Camping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".