Ännu ett bakslag för ryska rymdprogrammet

Det ryska rymdprogrammet drabbades på söndagen av ett nytt bakslag när dess tak rasade samman vid rymdcentret i Baikonur i Kazakstan som används för raketuppskjutningar i rymden.
För ett år sedan upplevde ryssarna den smärtsamma känslan nar den sovjetiska och sedermera ryska stoltheten rymdstationen MIR togs ur bruk. Rymdstationen var för gammal och för farlig for framtida bruk och Ryssland hade och har helt enkelt inte pengar for att fortsatta satsa på ett eget rymdprogram. Nu kommer alltså ett nytt bakslag. Ett tak rasade på söndagen samman i en av hangarerna vid rymdstationen Baikonur som ligger i Kazakhstan och som ryssarna hyr efter Sovjetunionens sönderfall. Rymdcentret är en gammal legendarisk sovjetisk och rysk raketuppskjutningsplats. Det var härifran världens första manniska i rymden, Jurij Gagarin, sköts upp i rymden. Sedan har de flesta andra sovjetiska och ryska rymdraketer startat sin resa fran Baikonur. Delar av taket till en ca 80 meter hög hangar rasade samman samtidigt som minst åtta personer höll pa att reparera taket. På söndagseftermiddgen befarade de ryska myndigheterna att samtliga har omkommit under de nedfallande massorna. Frågan är hur det återstående ryska rymdprogrammet kommer att påverkas av olyckan. Baikonur används fortfarande som en uppskjutningsplats för ryska raketer och även internationella satelliter. Bara for några veckor sedan sköts en ny rymdraket upp fran Baikonur till den nya internationella rymdstationen ISS. Den fråga som säkert kommer att stallas är: Hur säkert är det ryska rymdprogrammet om inte ens taket vid rymdcentret håller?
Vladislav Savic, SR:s korrespondent i Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".