Osäkert om FN:s säkerhetsråd kommer överens om Nordkorea

4:34 min

I ett extrainkallat möte för FN:s säkerhetsråd på onsdagen sade USA-ambassadören Nikki Haley att Nordkorea "ber om krig".

Redan innan säkerhetsrådets möte hade länderna fördömt Nordkoreas kärnvapensprängning i hårda ordalag.

– Det var ett möte där alla 15 medlemsstaterna var rörande eniga om att fördöma Nordkoreas agerande. Å andra sidan var det tydligt att man står ganska långt ifrån varandra om hur man nu ska gå vidare, säger Ekots utsände i New York, Patrik Holmström.

USA vill att säkerhetsrådet ska anta hårdare och tuffare sanktioner mot Nordkorea medan till exempel Kina och Ryssland snarare vill att man hittar en lösning genom samtal med Nordkorea.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley skärpte tonen ytterligare i mötet och sade att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un "ber om krig".

– USA:s tålamod är inte oändligt. Vi måste vidta de starkaste möjliga åtgärderna mot Nordkorea i FN:s säkerhetsråd, säger Haley.

Hon sade också att förslaget från Kina om att frysa flödet av förnödenheter till Nordkorea är en "förolämpning". Tiden för stegvisa åtgärder är förbi, enligt Haley.

Kinas representant uppmanade under mötet till diplomatiska samtal och varnade säkerhetsrådet för att man inte kommer att tillåta kaos och krig på Koreahalvön.

– Situationen på halvön försämras ständigt medan vi pratar, och faller in i en ond cirkel, säger Liu Jieyi, Kinas FN-ambassadör.

Rysslands FN-ambassadör sade att en militär insats i konflikten på Koreahalvön inte kommer att vara lösningen. Nordkoreas kärnvapentest är dock något ytterst allvarligt, enligt ambassadören Vasilij Nebenzia.

– Freden i regionen är i stor fara, säger Nebenzia.

Han säger att det finns "ett akut behov av att hålla huvudet kallt och avstå från alla åtgärder som kan eskalera spänningar".

Omvärlden verkade inför mötet rörande enig i fördömandena av Nordkoreas provsprängning, men det är knappast någon garanti för att de femton medlemmarna i säkerhetsrådet kan komma överens.

Kina och Ryssland, bägge premanenta medlemmar med vetorätt, har bland annat pekat på ett förslag om nedtrappning av de gemensamma militärövningarna mellan Sydkorea och USA i utbyte mot en frysning av det nordkoreanska kärnvapenprogrammet.

Medan USA å sin sida har talat om utökad militär närvaro på Koreahalvön och skärpta sanktioner. Det skulle i så fall kunna handla om stopp för bland annat oljeleveranser, textilhandel och ytterligare frysta tillgångar i utlandet.

Men de sanktioner som redan är införda är tillräckliga, har den vice ryske utrikesministern Sergej Rjabkov sagt inför mötet. Nya kommer inte nämnvärt påverka den nordkoreanska militära förmågan utan bara slå mot ekonomin, säger han samtidigt som han manar USA till återhållsamhet.

Den som är starkare och smartare måste kunna hålla tillbaka, sa han till reportrar på det stora toppmötet mellan BRICS-länderna i Kina.

Samtidigt kommer det rapporter från Koreahalvön att Nordkorea förbereder en ny uppskjutning av en missil de kommande dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista