Förlossning, genrebild
Förlossning, genrebild. Foto: Emil Langvad/TT

Barnmorskor positiva till BB-kartläggning

1:37 min

Barnmorskeförbundet välkomnar SKL:s kartläggning av förlossningsvården i samtliga landsting. De anser även att en granskning måste leda fram till konkreta åtgärder.

Barnmorskan Ylva Eriksson jobbar på lasarettet i Falun. Hon tycker att beskedet om kartläggningen är glädjande.

– Det tycker jag är oerhört positivt. Det skiljer ju i förlossningsvården och det är bra om man granskar vad som är det mest optimala.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, ska för första gången kartlägga hur vården fungerar i alla landsting och regioner. Kartläggningen ska göras tillsammans med föräldrar och personal och fokusera på hela vårdkedjan genom graviditeten.

Målet är bland annat att öka tryggheten bland föräldrar och tanken är att sjukhus där vården fungerar bra kan inspirera avdelningar som fungerar sämre, menar Eva Estling som är samordnare på SKL.

- Vi vill få ett nationellt perspektiv och se hur det ser ut i de olika landstingen och regionerna. Vad kan vi lära av varandra, som en idékarta till landstingen, säger hon.

Barnmorskeförbundet välkomnar SKL:s granskning - men trycker på att den måste leda fram till konkreta åtgärder, säger ordförande Mia Ahlberg.

– Man betonar inte nog att man nu måste komma till förslag på konkreta åtgärder. Inte bara att vi ska lära av varandra, utan att landstingen behöver sätta tydliga mål och visioner för vad kvinnor har rätt till i samband med vård och graviditet, säger hon.

På lasarettet i Falun har det varit svårt att behålla erfaren personal, säger barnmorskan Ylva Eriksson. Hon tycker att det är en fråga som SKL bör lägga krutet på.

– Jag tänker att det är särskilt viktigt att titta på hur vi får personal att stanna. För det hänger oerhört mycket ihop med hur patientvården sedan blir om man har en stabil personal som kan sitt jobb, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista