Flera människor sitter på marken.
Flyktingar från den statslösa muslimska folkgruppen Rohingyas väntar vid ett flyktingläger i Bangladesh Foto: Mushfiq Alam

Fler rohingyas flyr våldet i Burma

Nära 90 000 personer har nu flytt uppger FN
1:52 min

I Burma fortsätter antalet rohingyas som flyr undan våldsvågen att öka. Närmare 90 000 personer har flytt undan våldet på knappt två veckor.

Den nya våldsvågen mot rohingyas i delstaten Rakhine, i Burma har pågått i snart två veckor. Sedan våldet mot den muslimska minoriteten bröt ut i slutet på augusti har närmare 90 000 personer flytt, enligt FN.

De flyr till grannlandet Bangladesh dit många rohingyas redan har flytt. Men många blir kvar på gränsen där det redan finns 20 000 rohingyas som inte fått passera gränsen i det träskiga landskapet än. De tre flyktingläger som finns är redan fyllda, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Våldsamheterna började redan i oktober förra året men har på nytt eskalerat de senaste veckorna.

En ny våldsvåg bröt ut efter att gerillagrupper attackerade polisposteringar och militärbaser i delstaten Rakhine, i västra Burma. Gerillagrupperna beskylls för oroligheterna i delstaten. Men de flyende och människorättsgrupper anklagar militären för att tvinga bort rohingyas som ses som illegala invandrare i Burma.

Förföljelsen av rohingyas har av FN kallats för en "medveten etnisk rensning". De senaste tio dagarna uppges minst 400 människor har dödats i den militäroffensiv som följde gerillaattackerna.

Sedan knappt ett år tillbaka beräknas närmare 150 000 rohingyas ha flytt till Bangladesh.

Samtidigt har hård kritik riktats mot fredspristagaren och den nuvarande burmesiska ledaren, Aung San Suu Kyi för att hålla tyst om övergreppen.

Den nya våldsvågen påverkar Burmas diplomatiska relationer med länder i regionen. Länder som Indonesien, Malaysia och Pakistan, med en muslimsk majoritetsbefolkning, har höjt rösten och uppmanar Burma att stoppa våldet mot den muslimska minoritetsgruppen.

Suu Kyis allierade menar att hon har begränsad makt när det kommer till att kontrollera den burmesiska militären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".