En kvinna sitter vid ett bord med armarna i kors.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley när FN:s säkerhetsråd samlades på måndagen. Foto: STEPHANIE KEITH

Oenighet i säkerhetsrådet om Nordkorea

USA: Nordkoreas ledare ber om krig
1:34 min

FN:s säkerhetsråd samlades på måndagen till ett extrainkallat möte om hur omvärldens ska hantera Nordkoreas senaste kärnvapenprovsprängning.

Medan medlemsländernas fördömanden kom enhälligt så går meningarna isär om vilken typ av diplomati som är meningsfull.

"Fler och tuffare sanktioner är det enda som återstår om konflikten ska lösas på diplomatisk väg", sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley efter mötet i ett uttalande där hon också anklagade Nordkoreas ledare för att be om krig.

Haley meddelade också att USA nu förbereder förslag på en ny FN-resolution som man hoppas kunna rösta igenom på måndag nästa vecka.

Samtliga säkerhetsrådsmedlemmar fördömer Nordkoreas senaste provsprängning, som också är den kraftigaste hittills. Men medan USA får medhåll från flera EU-länder och Japan intar Ryssland och Kina en betydligt mer avvaktande inställning till just sanktioner.

I stället vill man se minskad militär aktivitet från USA:s och Sydkoreas sida i utbyte mot en frysning av de nordkoreanska testerna – ett förslag som Nikki Haley avfärdade som förolämpande.

"I det här läget skulle ingen sänka garden, vi kommer inte att göra det", aviserade Nikki Haley.

Sverige sällar sig till skaran av länder som vill se nya åtgärder mot Nordkorea och som kan tänka sig ytterligare sanktioner.

Relaterat

Mer om Nordkorea

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".