Socialdemokraternas spelbolag säljer lotter på kredit till skuldsatta

1:34 min

Socialdemokraterna har sålt lotter på kredit till personer som redan är skuldsatta, det rapporterar Dagens Nyheter. Lotterna har sålts genom partiets spelbolag kombilotteriet.

Socialdemokraternas partikassör Roger Berzell säger att frågan nu ska tas upp i spelbolagets styrelse.

– Kombispel har inte haft tillräckligt med koll. Det har blivit orimligt att folk som har köpt våra lotter har fått betalningsanmärkningar och hamnat hos Kronofogden, säger han.

Att sälja spel och lotter på kredit är förbjudet i Sverige för att skydda utsatta grupper mot skuldsättning. Socialdemokraterna har tillsammans med en handfull andra aktörer ett undantag från den lagen.

– Men vårt undantag var inte tänkt att skapa problem för dem som spelar, säger Roger Berzell, som utöver partikassör också är ledamot i Kombilotteriet.

– Det ska verkligen inte vara på det här viset. Vi måste ta tag i det här och därför har jag idag varit i kontakt med bolagsledningen om att vi behöver införa ordentliga åtgärder för att det inte ska hända igen.

Dagens Nyheters granskning visar att det finns 700 tillfällen då personer med skulder hos Kronofogden fortsatt har kunnat köpa lotter på kredit av A-lotterierna som äger Kombilotteriet. Detta har pågått under flera år.

Att personer som sedan tidigare har skulder till Kombilotteriet kan fortsätta köpa lotter på kredit beror på att spelbolaget inte är tvingat att göra någon kreditkontroll av sina kunder. Enligt Roger Berzell vill man nu se över frågan.

– Och det känns ännu viktigare att vi får ordning på det nu, säger han.

Pengarna från lotteriet har bland annat bekostat Socialdemokraternas valkampanjer och partiarbete. 

– Oavsett det så är det illa att personer har kunnat köpa våra lotter och därefter har kunnat fått problem, för att de inte hade råd att köpa dem från början, säger Roger Berzell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista