Gripandet av oppositionsledaren Kem Sokha på framsidan av sista numret av Camobodia Daily.
Gripandet av oppositionsledaren Kem Sokha på framsidan av sista numret av Camobodia Daily. Foto: Heng Sinith/TT.

Människorättsorganisation kräver sanktioner och indragna bistånd mot Kambodja

"Internationella samfundet måste reagera hårt och rätt"
2:21 min

Det är ett mycket spänt läge i Kambodja efter regeringens tillslag mot landets media och gripandet av oppositionsledaren Kem Sokha. Kritiker menar att Hun Sens regering gör allt för att stoppa kritiker inför valet nästa sommar.

Kina gav i natt sitt stöd till Kambodjas agerande medan FN, EU och flera länder i världen har fördömt det som skett. Men ord räcker inte längre, säger Naly Pilorge som leder människorättsorganisationen LICHADO. Nu krävs riktade sanktioner eller indraget bistånd.

– Den här gången måste det internationella samfundet reagera hårt och rätt, säger människorättsaktivisten Naly Pilorge som får medhåll av oppositionspolitikern Mu Sochua.

– Landet Kambodja är i fara, säger hon till Channel News Asia.

De båda kvinnorna menar att regeringen i Kambodja under många år spelat ett dubbelspel. På ytan låtit skina att de statliga myndigheterna verkar på en demokratisk väg. Men att de istället formats för att används mot folket och för att tysta kritiker.

Gripandet av oppositionsledaren Kem Sokha, de indragna licenserna för landets alla oberoende radiostationer och att dagstidningen Cambodia Daily tvingats lägga ner är bara de senaste stegen mot ett allt mer auktoritärt styre. Skatteverket krävde medierna på skyhöga restskatter utan underlag och med kort betalningstid som ingen av dom hade en chans att kunna möta.

Det svenska biståndet till Kambodja går bland annat till att stödja sex olika myndigheter, varav skatteverket är ett. Den myndighet som alltså nu användes för att tysta oberoende media. 

Oppositionspolitikern Kem Sokha anklagas för landsförräderi för ett tal han höll i Australien för fyra år sedan inför partikamrater. En video från tillfället visar enligt premiärminister Hun Sen att Sokha planerar en statskupp med hjälp av USA.

Kina gav i natt sitt stöd för regerings agerande.

Nästa sommar ska det hållas parlamentsval och det som nu sker visar att Huns Sen inte är beredd att ge ifrån sig ett uns av makt, menar Naly Pilorge. Att tysta alla som inte finns på regeringens sida skapar en extremt farlig situation, menar hon.

– Det är sådant som skapar våld, säger Naly Pilorge.

Mer om Kambodja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".