En man och skotthål i ett fönster.
Både medelåldern på gärningsmän och offer går stadigt ner, enligt kriminologen Amir Rostami. Foto: Bertil Ericson/TT och Johan Nilsson/TT.

Forskare: Att få skjutningar klaras upp kan ligga bakom ökningen

"Mer komplext än lagstiftning eller sociala insatser"
6:34 min

Låg uppklaringsgrad kan vara en anledning till att det sker flera skjutningar i Sverige än i grannländerna men det räcker inte för att helt förklara problemet, säger polisen och sociologen Amir Rostami.

Det sker fyra gånger fler skjutningar per capita i Sverige än i Tyskland, och även om man tittar på grannländerna Danmark och Norge sker fler skjutningar i Sverige enligt en ny rapport. Värst drabbade är storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö och våldet kryper också allt längre ner i åldrarna säger, Amir Rostami till P1-morgon.

Både medelåldern på gärningsmän och offer går stadigt ner något som troligen bidrar till att våldet ökar.

– Ju yngre gängmedlemmar desto högre våldsanvändning, säger Amir Rostami. Det är den oroande trenden att det går ner i åldrarna när det kommer till att använda sjutvapen.

En annan förklaring till att skjutvapenvåldet ökar kan vara att allt färre skjutningar klaras upp. Nationellt klaras runt 50 procent av skjutningarna upp och i storstäderna klaras bara runt 25 procent upp, säger Amir Rostami.

– I de länder med lågt skjutvapenvåld har också höga uppklaringsgrader. I Tyskland ligger de närmre 90 procent och i Finland över 90 procent.  I Sverige i takt med att skjutvapenvåldet har ökat så har också uppklaringsgraden minskat stadigt sedan slutet av 90-talet.

Förslag som till exempel högre straff för vapenbrott kan hjälpa till att komma till rätta med problemen men det behövs också mer forskning, säger Amir Rostami, för att ta reda på varför Sverige är mer drabbat än grannländerna.

– Det tror jag är rätt väg att gå. Skjutningar är ingen social fråga, det är främst en polisiär fråga. Vi kommer inte bort från att uppklaringsgraden på skjutvapenvåldet och framförallt det dödliga skjutvapenvåldet måste gå upp.

Relaterat

Mer om Brott & straff

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".