Erna Solberg Berndt Aardal
Norges statsminister Erna Solberg och statsvetaren Berndt Aardal Foto: TT/ Jens Möller

Gnissel i norska högerregeringen

"Möjligheten att hålla samman koalitionen har blivit mindre"
2:47 min

I Norge tyder allt mer på seger för den sittande högerregeringen i valet till Stortinget den 11 september. Men samtidigt finns ett tydligt gnissel inom det borgerliga samarbetet.

– Det vi har sett de senaste fyra åren är att det, gång på gång, har varit saker som har tydliggjort hur problematiskt detta samarbetet är, säger en av Norges ledande valforskare; statsvetarprofessorn Berndt Aardal.

I vintras stod Norge på randen till regeringskris. De fyra partierna på borgerlig sida hade mycket svårt att enas om statsbudgeten efter en tvist främst om bilavgifter.

Berndt Aardal talar om en rad frågor som visar på grundläggande politiska och ideologiska skillnader, främst mellan å ena sidan högerpopulistiska Fremskrittspartiet och å andra sidan de två mittenpartierna Venstre och Kristelig Folkeparti. Klimat- och invandringspolitik är ett par exempel på tydliga tvistefrågor. Härom veckan anklagade Fremskrittspartiets invandringsminister Sylvi Listhaug ledaren för Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, för att "slicka imamer på ryggen".

I norska radion NRK fick statsminister Erna Solberg från konservativa Høyre i morse frågor om utmaningen i att försöka jämka samman de fyra partierna.

– Att alla dessa fyra partier får få inflytande över utvecklingen i Norge, och att de är ömsesidigt beroende av varandra, är viktigt att ha med sig, sa Solberg.

I Norge har opinionen svängt under sommaren, och den borgerliga sidan är nu störst inför valet, enligt flera opinionsmätningar den senaste veckan. Enligt den färskaste mätningen, gjord för norska TV2, får högerregeringen och dess två stödpartier tillsammans 87 mandat i nästa Storting. Det räcker med 85 platser för att få majoritet. Vänsteroppositionens tre ledande partier får tillsammans 77 mandat.

Samtidigt finns flera mätningar och annat som tyder på att partierna på den borgerliga sidan har glidit längre från varandra.

– Möjligheten att hålla samman koalitionen, eller samarbetet, har blivit mindre, menar Berndt Aardal.

De borgerliga partiernas väljare tycker allt mer illa om andra borgerliga partier, enligt en undersökning gjord på uppdrag av tidningarna Aftenposten och Stavanger Aftenblad. Enligt mätningen är det till exempel 85 procent av Venstres väljare som direkt ogillar Fremskrittspartiet, och nästan lika många fremskrittspartister som ogillar Venstre. Siffrorna visar på nästan lika stort avstånd mellan Fremskrittspartiet och Kristelig Folkeparti.

Frågan är om partiledningarna kan plåstra ihop det borgerliga samarbetet i Norge vid en eventuell valseger på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".