Bildkollage med ett lotterihjul och Socialdemokraternas logotyp.
Socialdemokraternas spelbolag Kombispel har sålt lotter på kredit till personer som redan är skuldsatta. Foto: TT

S slutar sälja lotter på kredit till skuldsatta

"Ingen ska hamna hos Kronofogden"
1:32 min

Socialdemokraternas spelbolag, som tidigare sålt lotter på kredit till skuldsatta, ändrar nu sina regler. Samtidigt slutar man skicka ärenden till Kronofogden.

De tre senaste åren har 8 000 personer hamnat hos Kronofogden efter att inte ha betalt sina lotter från Kombispel, som ägs av Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU. Samtidigt har bolaget sålt lotter på kredit till 700 personer som redan har skulder hos Kronofogden, enligt Dagens Nyheter.

Men nu ändrar bolaget sina regler.

- Det ena är att vi kommer att ta kreditupplysning på alla som vill teckna abonnemang. Det andra är att vi fryser allt det som sker efter att inkassobolaget tidigare skickat vidare ärendet till Kronofogden, säger Sten Olsson, ordförande för socialdemokratiska A-lotterierna.

- Ingen ska hamna hos Kronofogden medan vi tittar igenom hela vår affärsmodell och ser vilka ytterligare åtgärder vi behöver vidta för att skapa trygghet både bland de som köper lotter och våra förmånstagare om att vi agerar på ett korrekt och sunt sätt, säger Sten Olsson

De senaste tio åren har Socialdemokraterna dragit in över en halv miljard kronor på sin spelverksamhet.

På frågan hur det kommer att påverka vinsterna att man tar kreditupplysning på lottprenumeranterna säger Sten Olsson så här:

- Det är mycket begränsat och om man ska vara efterklok så borde vi ha infört den åtgärden tidigare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".