Fallet Sinthu återupptas efter Ekots avslöjande.
Fallet Sinthu återupptas efter Ekots avslöjande. Foto: Privat, Pontus Lundahl/TT

Förundersökningen om fallet Sinthu läggs delvis ned

Förundersökning om vållande till annans död läggs ned men förundersökning om tjänstefel fortsätter.
Åklagare lägger delvis ned utredningen i ett ärende där en man avled på ett sjukhus i Västerås i samband med ett polisingripande.

Det går inte att bevisa att poliserna orsakat mannens död, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Däremot fortsätter en förundersökning om tjänstefel.

Förundersökningen inleddes i december 2014 om tjänstefel med anledning av att en person avlidit i samband med ett polisingripande på ett sjukhus i Västerås. Förundersökningen lades ned i april 2015, men på grund av att nya uppgifter framkommit återupptogs utredningen i oktober 2015, med brottsrubriceringen vållande till annans död.

Även den andra förundersökningen lades ned, i april 2016. Beslutet begärdes överprövat av högre åklagare, som dock beslutade att inte ändra den första åklagarens beslut.

Chefsåklagaren Håkan Roswall har bedrivit utredningen och har nu beslutat att lägga ned förundersökningen gällande vållande till annans död eftersom det inte finns anledning att anta att brott har begåtts av de utpekade poliserna.

– Det finns flera olika var för sig tänkbara förklaringar till att personen dog. Därför har jag beslutat att lägga ned ärendet om vållande till annans död. Däremot har jag öppnat två ärenden där två poliser är misstänkta för tjänstefel i ärendet. Den förundersökningen pågår, säger Håkan Roswall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".