Kambodja. Foto: TT.
Kambodja. Foto: TT.

Människorättsorganisation vill sätta press på Kambodja

"Det här är ju en utveckling som pågått länge"
1:20 min

Det politiska läget i Kambodja förvärras - Kritiker och oppositionella politiker fängslas och oberoende medier tystas inför valet nästa år.

En tredjedel av landets budget utgörs av biståndspengar. Sverige är ett av de länder som ger bistånd till flera av landets myndigheter.

Martin Gemzell, chef för Civil Rights Defenders Asienprogram tror att det är möjligt att använda biståndet som ett påtryckningsmedel på regimen i Kambodja:

– Eftersom regimen i så hög utsträckning är beroende av bistånd från väst för att kunna betala löner till byråkrater i ministerierna så finns det en rejäl möjlighet att sätta tryck på regimen i det här läget.

Mellan 2014 och 2018 ska Sveriges bistånd till Kambodja uppgå till 1 miljard kronor. En del av biståndet går till olika myndigheter. Sammanlagt är det sex myndigheter som får del av det svenska biståndet. Bland de landets skatteverk som bland annat används för att tysta oberoende medier i landet.

Trots att utvecklingen i Kambodja försämrats under lång tid så har det inte påverkat biståndet till landet, menar Martin Gemzell.

– Det här är ju en utveckling som pågått länge och som man har sett komma. Och trots detta så har regimen i Kambodja varje år i stort sätt, lyckats få mer bistånd än året före. Trots ett försämrat läge när det gäller tillståndet för demokrati och mänskliga rättigheter, säger han.

Men en del av biståndet går även till demokratiutveckling som Martin Gemzell på Civil Rights defenders menar är viktigt.

– Använder man bistånd för att sätta tryck på regimen... När det gäller annan typ av bistånd till demokratiaktivister, oberoende medoer och så vidare, så är det mer viktigt än någonsin att man låter det biståndet fortsätta och gärna öka också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".