Tobé: "Nationellt förbud behövs"

2:17 min

Moderaterna föreslår ett nationellt tiggeriförbud i deras nya kriminalpolitiska program. "Vi ska inte normalisera tiggeri", säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesman.

– Vi ska inte normalisera tiggeri på svenska gator och torg. Vi måste få ett stopp på detta nu, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

De som är emot en sådan här lösning säger att det inte går att "förbjuda fattigdom". Hur ser du på det argumentet?

– Nej, det är klart att det inte gör det. Jag tycker att man ska vara ärlig med att säga att det här förbättrar inte situationen för dessa utsatta människor, men att tigga på svenska gator och torg är inte heller vägen ut ur fattigdom. Jag tycker inte att Sverige ska vara ett samhälle där vi har ett utbrett tiggeri.

Tomas Tobé säger att tiggeri i dag är ett så omfattande problem att ett nationellt förbud behövs. På det sättet förhindrar man till exempel att tiggeri flyttar mellan kommuner om en kommun skärper reglerna, anser han.

– Vi ser tyvärr att tiggeriet nu börjar bli förenat med större grad av organisering och prostitution. Vi måste till slut bestämma oss, tycker vi att vi ska ha ett utbrett tiggeri i Sverige? Jag tycker inte det, säger Tomas Tobé.

Hur ska ett nationellt förbud utformas konkret?

– Det är klart att det kommer att behöva utredas. Det är klart att det ska vara fullt möjligt med penninginsamling för Röda korset och andra, men i grunden handlar det ju om att se till att polisen ska kunna beivra det här, att man ska kunna få bort det här tiggeriet som nu har blivit normaliserat i Sverige.

Vad ska det bli för straff för den som tigger?

– Jag tror det kommer att handla om bötesbelopp, men även det får såklart utredas.

Ett nationellt förbud mot tiggeri är ett av förslagen i Moderaternas nya kriminalpolitiska program, som har tagits fram inför partiets stämma i oktober. Partiet vill bland annat ha fler poliser, höjda polislöner och trygghetskameror i alla särskilt utsatta områden. Fler brott än i dag ska också kunna leda till utvisning och straffen vid gängrelaterad brottslighet ska skärpas, föreslår Moderaternas partistyrelse.

– Vi har 200 kriminella nätverk som agerar i Sverige och de här gänguppgörelserna, som vi tyvärr nu läser om nästan varje vecka, här behöver vi skicka en väldigt tydlig signal, det vill säga dubbla straffen så att vi kan plocka bort de här kriminella individerna från det svenska samhället, säger Tomas Tobé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista