Trump stänger program för barn till papperslösa

1:38 min

I USA meddelade justitieminister Jeff Sessions i dag att man kommer avskaffa det amnestiprogram för barn till invandrare, som kommit till landet illegalt. Det handlar om runt 800 000 ungdomar som i dag arbetar och studerar lagligt i landet, en möjlighet som nu tas bort.

Utanför Vita huset samlades i dag både aktivister och berörda för att protestera mot beslutet om att stoppa Daca som amnestiprogrammet kallas.

– Jag är här för att kämpa för att Daca ska vara kvar, det är något som alla tjänar på, säger Diego Quiniones som kom till USA från Mexiko som liten.

Många av de som samlats här utanför Vita huset var i dag besvikna men Diego Quiniones, som själv fått arbetstillstånd genom Daca, menar också att beskedet var väntat.

– Donald Trump har varit tydlig med sin antimigrationsagenda tycker Diego Quiniones. Så på så vis kommer inte detta som någon överraskning.

Men beslutet att skrota Daca har redan väckt starka reaktioner också från andra än de direkt berörda.

I ett ovanligt politiskt utspel skrev förre presidenten Barack Obama i dag på nätet att beslutet är felaktigt, grymt och kontraproduktivt. Och också flera republikaner har gått ut och fördömt beskedet.

Donald Trump uppmanar nu kongressen att ta upp frågan men utsikterna om att nå enighet där verkar små. Barack Obama gjorde flera försök som misslyckades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista