Nordeaskylt på glasfasad.
Idag väntas Nordeas besked om de kommer att flytta huvudkontoret utomlands eller inte. Arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Besked idag om Nordeas flyttplaner

"Lite för turbulent just nu för att ta ett sådant beslut"
1:53 min

I dag väntas Nordens största bank, Nordea, komma med besked om huvudkontoret flyttar från Sverige eller inte.

Jan Kvarnström, bankman med lång erfarenhet från europeiska storbanker i bland annat Sverige och Tyskland, tror inte att en eventuell flytt kommer att påverka verksamheten i Sverige särskilt mycket.

– Det är klart att Nordea är en så pass viktig spelare i Sverige och har så många viktiga kunder, att man måste ha kvar en basverksamhet i Sverige så att kunderna får den service de vill ha. Var huvudkontoret sedan ligger tror jag inte har så stor betydelse i och med att Nordea har en stark tyngdpunkt i Skandinavien och Sverige, säger Jan Kvarnström.

När Nordeas styrelse träffas i dag, enligt nyhetsbyrån Direkt i Köpenhamn, är flyttplanerna den viktigaste punkten på dagordningen. En flytt av huvudkontoret från Stockholm skulle antingen gå till Köpenhamn eller Helsingfors.

Flyttplanerna tog fart när regeringen i början av året aviserade en höjning av den så kallade resolutionsavgiften, som är tänkt att rädda bankerna under en kris men som kritiker kallat en dold bankskatt. Efter hård kritik har regeringen backat på storleken på avgiftsuttaget, men Nordea har gått vidare med sina flyttplaner och bankens VD Casper von Koskull har gjort klart att banken också vill vara med i EU:s bankunion för att få samma regler som konkurrenterna ute i Europa.

Jan Kvarnström som haft ledande positioner inom banksektorn i bland annat Sverige, Tyskland och Baltikum, menar att även om Nordea hamnar i Europeiska bankunionen, om flytten nu går till Finland, så finns det andra risker med en sådan flytt.

– Vi har ju väldigt mycket problem i södra Europa inom ramen för bankunionen. Europeiska centralbanken har satt upp en task force för att jobba med det. Där finns det nya risker, det finns ju både plus och minus med att vara med i det, säger han.

– Jag tycker det är lite turbulent just nu för att ta sådana här beslut, om jag otrimmat får ha någon åsikt, fortsätter Jan Kvarnström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".