Person med mynt i handen och man vid mikrofon.
Foto: TT/Sveriges Radio.

Analys: "Moderaternas tiggeriförbud kan blir problem för S"

"Det här är något man kan på till val på"
3:16 min

Moderaternas förslag om ett nationellt tiggeriförbud ligger i linje med partiets riktning inför valet, det menar Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Man har en väldigt lång rad förslag på lagskärpningar, och det här är något man kan på till val på, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach i Studio Ett. 

Förslaget som presenterades under tisdagen följer enligt Fredrik Furtenbach även den allmänna opinionen i frågan.

– Det verkar som att den blivit mer negativ och att det har hänt i takt med att svenska folket har blivit mer negativt till invandring, då har också opinionen skärpts när det gäller hur man ser på tiggare som kommer hit.

Fredrik Furtenbach tror även att det moderata förslaget kan komma att ställa till det för Socialdemokraterna, som inte vill se något tiggerförbud.

– Ett sånt här utspel kan ge Socialdemokraterna problem. Socialdemokraterna har skärpt sin politik lite grann och har svårt att gå mycket längre men har ju en del väljare som säkert skulle vilja ha strängare regler mot tiggeri, säger han.

Men utsikterna för att få igenom något nationellt förbud mot tiggeri ser i dagsläget inte goda ut. Sverigedemokraterna är det enda partiet som idag delar moderaternas syn i frågan. Regeringen driver istället linjen att det ska bli lättare att vräka tiggare fån läger och att man ska kunna straffa de som utnyttjar tiggare ekonomisk.

Samtidigt går riktningen i den politiska debatten åt ett strängare håll i frågor om lag och ordning och Fredrik Furtenbach utesluter inte att partiernas inställning till frågan kan förändras. Möjligtvis tror han att Kristdemokraterna skulle kunna svänga i frågan, men det är långt ifrån självklart.

– Kristdemokraternas är ju ändå lite splittrade just i de här frågorna, eftersom man har en del väljare hos sig som tvärtom prioriterar och jobbar för välgörenhet, säger han.

– Jag vet inte vart de landar men visst är det så att den allmänna riktningen går åt åtstramning, säger Fredrik Furtenbach.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".