Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Maja Suslin/TT

Löfven: Jag tycker illa om det

Löfven: "Vi ska inte skuldsätta människor."
1:30 min

Socialdemokraternas spelbolag har sålt lotter till skuldsatta och skickat spelare till Kronofogden.

– Jag tycker illa om det, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Spelbolaget Kombispel, som ägs av Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU, har de tre senaste åren skickat 8 000 spelare till Kronofogden efter att de inte betalt sina lotter.

Samtidigt har bolaget sålt lotter på kredit till 700 personer som redan har skulder hos Kronofogden, enligt Dagens Nyheter.

Socialdemokraternas ordförande, statsminister Stefan Löfven, säger sig ha reagerat starkt på hur lottförsäljningen gått till.

– När vi fick reda på detta tog vi direkt kontakt med lotteribolaget för att säga "Det här måste ni reda upp", säger Stefan Löfven. 

– Vi ska inte skuldsätta människor. Vi ska inte dra människor till Kronofogden. Det tillhör ideella rörelserna och politiska partier att sälja lotter, men det ska naturligtvis ske med schysta regler.

Ni hade ingen aning om att detta pågick?

– Jag hade inte det, nej, säger Stefan Löfven.

Nu ska kreditupplysning tas på alla som vill prenumerera på lotter - och inga ärenden ska skickas vidare till Kronofogden.

Även marknadsföringen av lotterna ändras. Enligt bolaget kan budskapet i vissa vinnarporträtt som man publicerat tolkas som att lotter kan lösa ekonomiska problem.

– Vi har tidigare låtit de som vunnit högvinster fritt ur hjärtat berätta vad de kände omkring vinsten. Där kommer vi att bearbeta och granska det på samma hårda sätt som med annonsering, så det inte upplevs stimulera beteenden som inte är sunda, säger Sten Olsson, ordförande för socialdemokratiska A-lotterierna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".