Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljarder till utbildning och jobb i nästa års budget

Publicerat tisdag 5 september 2017 kl 17.24
"För sent och för lite"
(2:15 min)
Två personer vid ett ståbord.
Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Statsminister Stefan Löfven presenterade i dag satsningar på jobb och utbildning i nästa års budget för 3,6 miljarder kronor.

Pengarna ska bland annat användas till 18 000 utbildningsplatser nästa år.

– Det ger så många möjligheter att komma in på arbetsmarknaden så det tycker jag är en väldigt, väldigt bra satsning.

Kritikerna kanske kommer att säga att du placerar arbetslösa i utbildning för att snygga siffrorna. Vad säger du till dem?

– Eftersom vi har 350 000 arbetslösa människor och samtidigt 100 000 jobb som inte blir tillsätta, där arbetsgivare kan och vill anställa, om de hittar rätt utbildad arbetskraft, så är väl det en tydlig signal om att nu ska det utbildas här.

Såhär i budgettider presenteras många nya förslag. Dagens nyhet handlade om utbildningsplatser på både folkhögskolor, yrkesutbildningar och på särskilt samhällsviktiga högskoleutbildningar, som till exempel läkarutbildningen.

Men Moderaternas Elisabeth Svantesson är inte imponerad.

– När det gäller utbildning så är ju det i sig bra. Men nu tar regeringen i från tårna. Jag ställer mig frågan: Hur ska detta genomföras? Det saknas idag lärare.

Men enligt statsministern är det redan ordnat.

– Detta har naturligtvis föregåtts av en planering med myndigheterna att det ska finnas platser och lärare, så det har vi tillgodosett.

Samtidigt med utbildningsplatserna presenterades ett nytt regelverk för etablering av nyanlända som bland annat innebär satsningar på att få utrikesfödda kvinnor i arbete. Men regeringen vill också ställa högre krav på att de nya svenskarna deltar i insatser som kan ge jobb.

Dessutom vill regeringen underlätta för småföretagare, bland annat genom att sänka arbetsgivaravgiften när ett företag anställer sin första medarbetare.

Otillräckligt, säger Centerpartiets Emil Källström.

– Man lägger förslag på lösningar som är alldeles för krångliga och som inte är tillräckligt ambitiösa. Det låter lite klyschigt men det är helt enkelt för sent och för lite.

Regeringen pytsar nu ut sina förslag efter hand och innan den färdiga budgeten ligger på bordet kommer fler förslag för mer jobb att presenteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".