Jonas Sjöstedt håller upp händerna.
1 av 2
Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Gråhårig man med skägg.
2 av 2
Jan Björklund presenterade Liberalernas skuggbudget. Foto: Noella Johansson / TT

Starka reaktioner på avslöjandet om rikspolischefens beslut

Sjöstedt (V): Polisen och regeringen måste förklara sig omedelbart
0:26 min

Ekots och P4 Stockholms avslöjande om rikspolischefens beslut att frångå säkerhetsskyddförordningar har skapat många reaktioner.

På Twitter är det många som reagerat på avslöjandet att rikspolischefen beslutat att ge ett privat företag åtkomst till hemlig- och känslig information.

Partiledaren i Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt, är en av dem.

"Mycket allvarliga uppgifter om säkerhetsbrister pga outsourcing, nu inom polisen. Regeringen måste förklara sig.", twittrar vänsterledaren.

I en intervju med Ekot säger Jonas Sjöstedt att såväl Dan Eliasson som polisen och regeringen måste förklara sig omedelbart. Justieutskottet måste informeras om "vem som vetat vad när", menar vänsterledaren. 

– Stämmer de här uppgifterna är det oerhört allvarligt. Vi kan inte chefer för polisen som bryter mot lagar och regler. Och vi måste skydda vår polis, säger Sjöstedt.  

Liberalernas partiledare Jan Björklund delar oron över att känsliga uppgifter skulle kunna läcka ut. 

– Det är uppgifter om poliser och deras familjer. Som skulle kunna utnyttjas av kriminella grupperingar för att komma åt polisen om de kommer på drift säger Jan Björklund till Ekot.  

Liberalledaren tycker också rikspolischefen måste träda fram och redogöra för vad som har hänt. 

– Man får inte bryta mot lagen. Om någon ska följa den så är det rikspolischefen. 

– Vi behöver också få frågan om regeringen och regeringskansliet känt till detta besvarad, fortsätter Björklund. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har tidigare krävt rikspolischefens avgång och reagerar starkt på de senaste uppgifterna.

--Det är självklart mycket allvarligt. En svensk polis förtjänar mycket bättre. Man förtjänar framförallt fler kollegor, högre lön men självklart också en ledning som inte riskerar att enskilda polisers personuppgifter och namn på anhöriga hamnar hos personer som absolut inte borde ha uppgifterna. Dan Eliasson har gjort sig förtjänt av kritik tidigare och detta förbättrar inte situationen, säger hon till Ekot. 

Tomas Tobé (M), ordförande i justitieutskottet och rättspolitisk talesperson ser uppgifterna som ytterst allvarliga.

– Om detta stämmer är det ytterst allvarligt, det här handlar om känsliga uppgifter om poliser och deras familjer och det här känns som ytterligare ett exempel på hur regeringens myndigheter och regeringen hanterar känsliga uppgifter.

Sverigedemokraterna skriver på sitt twitterkonto att Dan Eliasson måste avgå.

Relaterat

Mer om Polisens it-säkerhet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".