Bild på Nordeas uttagsautomater.
Danmark ser positivt på en eventuell flytt av Nordeas huvudkontor till Köpenhamn. Foto: JESSICA GOW / TT

Danmark positiv till Nordeaflytt

Vill locka till sig utländska finansföretag
1:13 min

Om det blir en flytt över Öresund för Nordeas del så kommer banken tas emot med öppna armar.

Köpenhamn har, liksom flera andra europeiska städer, planer på att locka till sig finansföretag från London, företag som förväntas lämna Storbritannien när landet går ur EU.

Flera danska toppchefer har nyligen gått samman och arbetar nu aktivt för att sätta Köpenhamn på finanskartan på allvar genom att locka bolag med huvudkontor i London. Danmarks näringslivsminister Brian Mikkelsen har samma mål när han ska besöka Londons finansdistrikt City om några veckor.

Mikkelsen har även haft flera möten med just Nordeas ledning och ser väldigt positivt på en eventuell flytt av huvudkontoret till Köpenhamn, säger han till tidningen Børsen.

Nackdelen med Köpenhamn för Nordeas del är att Danmark, liksom Sverige, står utanför den Europeiska bankunionen och även utanför Eurozonen. Men näringslivsminister Brian Mikkelsen säger till tidningen att han i grunden är positiv till ett danskt medlemskap i Bankunion och att det är något som nu utreds.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".