Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En skolklass
En skolklass i Niger. Arkivbild. Foto: TT

Andel barn som går i skolan ökar men i lägre takt än innan

En femtedel av barnen som inte går i skolan lever i konfliktzoner
1:42 min

Andelen barn i världen som går i skolan har ökat de senaste tio åren, men ökningen är avsevärt mycket mindre än under de föregående tio åren.

2007 gick 12,8 procent av världens barn inte i skolan, nu är det 11,5 procent, uppger FN:s barnfond UNICEF i en rapport som offentliggörs idag. Och det finns flera skäl till att ökningstakten har avstannat, säger Unicefs talesperson i Geneve, Marixie Mercado, till Ekot.

En av de främsta anledningarna till den här stagnationen är fattigdom. Omkring 40 procent av alla barn som inte går i skolan bor i världens fattigaste länder. I Afrika söder om Sahara och i Sydostasien finns ungefär 75 procent av alla de barn som inte går i skolan i världen, säger Marixie Mercado.

Det är dock viktigt att komma ihåg att nästan 90 procent av världens barn nu faktiskt går i skolan. Och det är en avsevärt större andel än för bara några decennier sedan. 1997 var det bara 78 procent av världens barn som gick i skolan. Men medan andelen under tioårsperioden från 1997 till 2007 ökade med nästan tio procent har den de senaste tio åren bara ökat med någon enstaka procent.

Men även fattiga länder kan göra något åt problemet. Fattigdom innebär inte per automatik att barn inte kan gå i skolan. Två av världens fattigaste länder, Niger och Etiopien, har gjort störst framsteg i världen när det gäller att öka andelen barn som går i skolan, berättar Marixie Mercado.

En femtedel av alla barn som inte går i skolan idag befinner sig i en konfliktzon. Krigen i Syrien och Irak till exempel har inneburit att 3,4 miljoner barn förlorat möjligheten att gå i skolan.

Värst är problemet i Sydsudan, som är världens yngsta land och svårt konfliktdrabbat. Över 70 procent av barnen i Sydsudan går inte i skolan, säger Marixie Mercado.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".