Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på kunskap inför ny spellag

Publicerat onsdag 6 september 2017 kl 07.00
"Ett nytt område som många kommuner inte jobbat med tidigare"
(2:20 min)
Reklamskylt för spel på trav och galopp.
Reklamskylt för spel på trav och galopp. Foto: Noella Johansson/TT

Från och med årsskiftet kommer personer som är spelmissbrukare, alltså beroende av att spela med pengar, att ha laglig rätt till samma hjälp som personer som lider av missbruk med substanser.

Just nu arbetar Socialstyrelsen på att ta fram ett underlag för hur kommuner och landsting ska arbeta utifrån den nya lagändringen.

– Just nu arbetar vi med att ta fram ett behandlingsstöd till de som ska jobba med spelmissbruk kring hur de ska bedriva behandling. Det är en ganska omfattande lagändring, säger Christina Högblom, utredare på Socialstyrelsen.

I dag är det olika beroende på var i landet man bor hur pass mycket hjälp man kan få om man har ett spelmissbruk. Enligt en enkät gjord av Folkhälsomyndigheten 2015 var det då bara fem av 21 landsting- och regioner i Sverige som aktivt jobbade förebyggande med spelmissbruk.

Enligt Christina Högblom på Socialstyrelsen är det en av de största utmaningarna för dem, som nu ska börja jobba mer aktivt med spelmissbruksbehandling, att det saknas kunskap.

– Det är ett nytt område som många kommuner och landsting också för den delen inte har jobbat med tidigare och det är också ett ganska nytt forskningsfält, vilket betyder att man behöver jobba fram mer kunskap på det här området.

Henrik Armus, ordförande på Spelberoendes riksförbund och själv spelberoende som varit fri från spelande i flera år, säger att det om hjälpte honom att komma ur sitt spelande var gruppterapi. Samt att någon annan, i hans fall hans fru, tog över kontrollen över hans ekonomi.

– Motiverande samtalen, alltså att man fick höra andra berätta om hur de hade tagit sig ur sitt missbruk, vilka åtgärder de hade haft. De finns ju lite enkla knep, till exempel att inte ha några pengar eller smartphone. Eller att någon annan har koll på ens ekonomi eller full insyn i ens ekonomi.

Det var i somras som ett riksdagsbeslut likställde spelmissbruk med andra missbruk genom att skriva in det i socialtjänstlagen och göra ett tillägg i hälso- och sjukvårdslagen.

Spelproblem finns i alla grupper i samhället men är vanligare bland män och unga. Enligt Socialstyrelsen är det drygt två procent av den vuxna befolkningen, eller runt 134 000 personer som har problem med spel och för runt 31 000 personer är problemen allvarliga.

Henrik Armus på Spelberoendes riksförbund säger att det är på tiden att den här lagändringen sker.

– Alltså i dag kan ju kommuner säga, vi kan inte hjälpa dig och så vet man att den människan kommer att gå under om den inte får hjälp. Någonstans känner jag att hjälpen måste finnas. Dem man hjälper med sitt spelmissbruk blir ju en vinst för samhället, annars blir man ju en belastning. Så jag tycker definitivt att det är på tiden att detta sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".