Zoltán Kovács är talesperson för Ungerns regering.
Zoltán Kovács är talesperson för Ungerns regering. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Ungern vill ha EU-pengar för stängslet

2:20 min

Ungerns regering kräver nu att EU betalar hälften av de över åtta miljarder kronor som landet de senaste två åren lagt ut på att stärka gränsskyddet mot flyktingar och migranter.

 

Bland annat har man uppfört dubbla stängsel längs gränsen mot Serbien och utbildat 3000 så kallade gränsjägare.

Det är en fråga om solidaritet, säger den ungerska regeringens talesperson Zoltán Kovács till Ekot.

– Vi anser att Europa ska hålla i minnet den första regeln när det kommer till solidaritet - och det är att följa reglerna, säger Zoltán Kovács på sitt arbetsrum i Budapest.

Och Ungern, säger han, har följt reglerna som handlar om att skydda Eu:s yttre gräns till punkt och pricka.

Sommaren 2015, när tusentals flyktingar och migranter från länder som Syrien, Irak och Afghanistan varje dag tog den så kallade västra Balkanrutten upp genom Europa började Ungern uppföra ett många mil långt stängsel vid landets södra gräns. I våras förstärktes det med ytterligare ett stängsel och man håller också på att utbilda totalt 3 000 så kallade gränsjägare som ska hjälpa till att stoppa flyktingar och migranter från att okontrollerat ta sig in i Ungern.

Sedan dess har flyktingströmmen avstannat markant, främst på grund av det avtal som tecknades mellan EU och Turkiet i mars förra året. Men utan stängslet, säger Zoltán Kovács, skulle strömmen av som han säger illegala migranter snart återupptas och hänvisar bland annat till de över 60 000 flyktingar och migranter som nu är fast i Grekland och de flera tusen som befinner sig i Serbien.

I en kommentar till Ungerns begäran om pengar sade EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein i förra veckan att "vi finansierar inte stängsel och barriärer vid de yttre gränserna". Han hänvisade också till frågan om solidaritet och noterade att Ungern vägrat att ta emot några flyktingar enligt det kvotsystem som EU kom överens om hösten 2015.

Men kvotsystemet, säger Zoltán Kovács, är en efterhandskonstruktion och en följd av att andra EU-länder, till skillnad från Ungern, inte lyckats skydda Europas yttre gränser.

Ungern och Slovakien har vänt sig till EU:s högsta domstol i protest mot kvotsystemet som säger att varje EU-land måste ta emot ett visst antal flyktingar. I dag väntas domen. Zoltán Kovács vill inte förekomma den, men säger att beslutet om tvingande flyktingkvoter togs över regeringschefernas huvuden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista