Starka reaktioner mot beslut att avskaffa amnestiprogam

1:48 min

I USA kommer starka reaktioner på Donald Trumps beslut igår om att riva upp ett amnestiprogram för unga som kommit till landet illegalt som barn. Flera storföretag protesterar mot beslutet som också får kritik från flera av Trumps partikamrater.

"Barn som förts till vårt land illegalt utan att de själva bär skulden för det bör inte tvingas tillbaka till ett land de inte längre känner till." Så skriver den republikanske senatorn John McCain i ett uttalande om Trumps besked igår. Också Paul Ryan, republikanernas talman i representanthuset har utryckt sitt stöd för dessa unga som i USA ofta kallas dreamers.

Det har också flera företagsledare som Facebooks Mark Zuckerberg och chefen för Microsoft Brad Smith. Också förre presidenten Barak Obama som införde programmet 2012 gjorde igår ett ovanligt politiskt utspel där han kallade beslutet för grymt och kontraproduktivt.

Andra hyllar beskedet från Trump, däribland texas statsåklagare som hotat inleda rättsliga återgärder mot Trumpadministratinen om de INTE rivit upp amnestiprogrammet, också senatens talman MitchMaconnel stödjer presidentens beslut.

De berörda är en stor grupp - runt 800 000 ungdomar har idag genom programmet fått studera och jobba utan risk för deportation Trots att de kommit till USA på olaglig väg. Kravet de uppfyllt är att de kommit hit som minderåriga och bott i USA stadigvarande. De allra flesta är från Mexiko.

Yolanda Varona sitter i sitt kök i den mexikanska gränsstaden Tijuana när jag ringer. Där har hon bott sen hon blev deporterad för sju år sedan. Yolandas 20-åriga dotter Paulina är kvar i USA, hon är en av drygt 600 000 mexikanska "dreamers" - alltså ungdomar som får lov att studera och arbeta I USA trots att de inte har uppehållstillstånd.

– Min dotter har bara några få minnen från dagis i Mexiko, hon har ju levt resten av sitt liv i USA. De senaste åren har hon ju kunnat leva öppet, så det känns sorgligt att hon tvingas tillbaks till skuggorna, utan möjlighet till tryggt arbete och sjukvård, säger Yolanda Varona, som inte tror att dottern kommer åka självmant tillbaka till Mexiko.

Mexikos president Enrique Peña Nieto beklagade igår Donald Trumps beslut att skrota amnestiprogrammet för papperslösa ungdomar, men skrev samtidigt på Twitter att Mexiko kommer ta emot dom mexikaner som återvänder med öppna armar och hjälpa dom att integrera sig. Yolanda Varona tror inte på det löftet.

– När man anländer till Mexiko som deporterad får man bara en måltid och en bussbiljett till sin hemstad. Så varför skulle regeringen erbjuda mer hjälp mer den här gången? Bristen på jobb och framtidsmöjligheter var ju det som fick oss att lämna Mexiko till att börja med, säger Yolanda Varona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista