Statssekreterare hos Isabella Lövin, Ulrika Modéer.
Statssekreterare hos Isabella Lövin, Ulrika Modéer. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio

UD: Skäl att se över biståndet till Kambodja

Formen för biståndet till kambodja kan komma att ändras
1:34 min

Det finns skäl att se över det svenska biståndet till Kambodja, säger biståndsminister Isabella Lövins statssekreterare.

Beskedet kommer efter Ekots rapportering om hur myndigheter som får stöd av Sverige medverkar till att stänga ned och tysta oppositionskritiker. Formen för biståndet kan komma att ändras, säger statssekreterare Ulrika Modéer.


- Det finns absolut skäl när en sån här allvarlig händelse har skett, att se över formerna för och innehållet i svenskt utvecklingssamarbete. Och det kommer Sida att göra, säger Ulrika Modéer.

Det svenska biståndet till Kambodja uppgår till 1 miljard kronor under en fyraårsperiod fram till 2018. Stödet utgörs av olika delar där utbildning och demokratiutveckling är i fokus.

Enligt den strategiplan som finns för det svenska bsitånd ska inget budgetstöd förekomma. Det vill säga, inga pengar ska direkt föra över till regeringsbudgeten i kambodja eller några specifika sektorer.

Men Sverige förser landets myndigheter med stöd i andra former.

- Vi har också ett stöd som går till Myndigheter men det är ett tekniskt stöd. Där svenska skatteverket ger stöd på teknisk nivå. Det är ingen överföring nivå av pengar utan det är överföring av kapacitet till kambodjanska myndigheter.

Och det är just det kambodjanska skatteverket som av regeringen använts för att pressa oberoende medier och tysta dem inför det kommande valet nästa år. Tillsvidare fortsätter Sveriges stöd till kambodjas sketteverk. Men justeringar i strategiplanen för biståndet kan bli aktuella, säger statssekreterare Ulrika Modéer.

- Sida har i uppgift och ser tillsammans med oss i den politiska ledningen över den politiska utvecklingen. Har också föreslagit justeringar för den nu gällande strategin. Till exempel att öka stödet till civilsamhällesorganisationer, till mänskligarättighetsorganisationer, säger statssekreterare Ulrika Modéer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".