"Potentiell katastrof" – Irma har nått Karibien

3:04 min

I Karibien har minst sju personer omkommit efter att orkanen Irma drog in över land, med vindar på över 80 meter per sekund. Skadorna på de drabbade öarna är omfattande, på den låga korallön Barbuda har nästan alla hus skadats eller förstörts. Irma drar nu vidare strax norr om Puerto Rico.

Enligt USA:s nationella orkancentrum, NHC, beräknas vindhastigheten till över 80 meter per sekund. Irma sägs vara den mest kraftfulla orkanen på nästan 90 år.

NHC har beskrivit situationen som "potentiellt katastrofal", när den slår mot Karibien.

Först att nås av orkanen under onsdagsmorgonen var ögruppen Läöarna i Små Antillerna, som ligger direkt i stormens väg.

Konsekvenserna och omfattningen av skadorna är ännu okända, och är svåra att uppskatta. Meteorologen Phil Klotzbach vid Colorado Stae University, gav en dyster prognos till nyhetsbyrån AP:

– Läöarna kommer att förstöras. Jag ber bara för att stormen vinglar till och missar dem, sade han.

Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello har uppmanat människor att förbereda sig inför orkanen och sagt att de beslut människor fattar nu kan innebära skillnaden mellan liv och död, rapporterar ABC News utsända i Puerto Rico.

Washington Post rapporterar att vissa invånare förbereder sig på att leva utan elektricitet upp till ett halvår efter orkanen, som väntas slå till mot ön under onsdagskvällen lokal tid.

Svenske Peter Fällman bor i Puerto Rico sedan tio år och berättar för Ekot att alla nu inväntar orkanen.

– Just nu befinner jag mig där jag bor, på öns östra sida. Här har orkanens yttersta, svagare, vindar redan fällt träd. Folk förbereder sig på en orkan som är sällan skådad, det talas om vindar uppemot 250 kilometer i timmen.

Puerto Rico är ett självstyrande territorium som tillhör USA och Peter Fällman berättar att ön är väl förberedd organisatoriskt tack vare  amerikanska säkerhetsföreskrifter.

– Det ska även vara ett hangarfartyg på väg med förnödenheter, säger han.

– Det som alla försöker göra inför stormen är att skaffa vatten, köpa konserverad mat, se till att ha kontanter i handen och dra för stormluckorna. Många har generatorer för att kunna ha el när nätet går ned. Det är ingen panik, folk här är vana vid att det kommer orkaner, säger Peter Fällman.

Hur kommer du tillbringa de närmaste dagarna?

– Jag kommer bunkra mig i lägenheten med min fru och mina barn. Jag har dragit för stormluckorna och så sätter vi oss någonstans i mitten av lägenheten, långt ifrån fönstren. Sen får vi väl ta fram våra böcker och tidningar tills det blir mörkt. Sen är det bara att hålla ut när det skallrar i alla fönsterluckor. Men det ska nog gå bra, säger Peter Fällman i Puerto Rico.

Irma har nyligen passerat öarna Barbuda och Antigua i Västindien. Premiärministern Gatson Browne twittrade "Herren har skyddat oss och vi blev förskonade från det värsta av Irma".

Orkanen beräknas dra in över Dominikanska republiken under natten mot torsdag, och väntas drabba de norra och östra delarna värst.

– Det stora problemet på Dominikanska republiken är de många fattiga människor som bor i enkla hus gjorda av trä och plåt. De är mycket mer sårbara. Jag är mer orolig för dem än jag är för mig själv, säger Elisabeth Robert, till TT, som bor i Dominikanska republikens huvudstad Santo Domingo, på öns sydsida.

Franska myndigheter bekräftar omfattande översvämningar, elavbrott och materiella skador på den karibiska ön Saint Martin som är uppdelad i en fransk och en nederländsk del.

Franska inrikesministern Gerard Collomb säger till nyhetsbyrån AFP att regeringsbyggnaderna, som ska vara de stadigaste på hela ön, har förstörts i stormen. Collomp menar att det innebär att enklare byggnader på ön troligtvis har förstörts helt och hållet.

Irma har uppgraderats till den högsta nivån på orkanskalan, kategori fem. Orkanen Harvey som i förra veckan orsakade stora skador och flera dödsfall i Texas nådde kategori fyra.

Under kvällen väntas Irma dra vidare över karibiska öar som Brittiska Jungfruöarna och Puerto Rico. I morgon väntas orkanen dra in över Dominikanska republiken och Haiti för att till helgen nå det amerikanska fastlandet, där evakuering av ökedjan Florida Keys förbereds.

CNN har sammanställt ett flertal färska prognoser för orkanens framfart och allt fler pekar på att Irma kommer dra upp längs Floridas östkust under helgen. Tidigare prognoser har förutspått att orkanen istället skulle ta sig in i Mexikanska golfen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista