En pressad Theresa May frågas ut i parlamentet

1:42 min

I dag var det dags för Storbritanniens pressade premiärminister Theresa May att frågas ut i parlamentet för första gången efter sommaren. Utfrågningen skedde samtidigt som brittiska medier dominerades av en läckt rapport om invandringen till Storbritannien.

Det är The Guardian som kommit över dokumentet från det brittiska inrikesdepartementet. Det innehåller en plan för hur framför allt lågutbildade EU-medborgare ska hindras från att etablera sig i Storbritannien efter ett utträde ur EU.

Den fria rörligheten av EU-medborgare till Storbritannien ska stoppas omedelbart efter Brexit, står det i rapporten.

Ett förslag är att lågutbildade EU-medborgare som får jobb bara ska få stanna i maximalt två år. De högutbildade kan däremot få vara kvar i upp till fem år.

Även den EU-medborgare som bara vill stanna några månader i Storbritannien måste söka ett tillfälligt uppehållstillstånd, enligt det läckta dokumentet.

Tanken är att britter ska få företräde på arbetsmarknaden. I texten finns också ett förslag om att sätta en gräns för hur många lågutbildade EU-migranter som får komma till Storbritannien varje år.

Dokumentet har inte godkänts ännu av hela den brittiska regeringen. Och det finns en oro hos vissa ministrar att förslagen ska missgynna det brittiska näringslivet, uppger The Guardian. Brittiska företag har haft stor nytta av billig arbetskraft från framför allt Polen och andra EU-länder i Östeuropa de senaste åren.

En aspekt som inte klargörs i dokumentet är hur alla de miljontals lågutbildade EU-medborgare som redan bor i Storbritannien, ska hanteras. Hur kommer de påverkas av de nya reglerna om de införs direkt efter en Brexit?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista