Cecilia Wikström om EU-domen: Nog en avskräckande effekt på andra länder

1:54 min

Ungern och Slovakien har förlorat sin kamp att stoppa EU:s omfördelningsplan av asylsökande. EU-domstolen underkände de två ländernas överklagan mot beslutet hösten 2015, att 120 000 asylsökande i Grekland och Italien skulle omfördelas över samtliga medlemsländer. Domstolen ger inte länderna rätt på någon punkt.

EU-domstolen slår fast att beslutet att omfördela asylsökande var ett effektivt och proportionellt sätt att hantera konsekvenserna för Grekland och Italien under krissituationen 2015.

Ungern och Slovakien har krävt att enhällighet om den lösningen, men EU-domstolen anser att det räcker med att en kvalificerad majoritet röstade för. Polen och Tjeckien har följt denna överklagan noga, och också motsatt sig att behöva ta emot omplacerade flyktingar, men tar nog intryck nu, tror Liberalernas Europaparlamentariker Cecilia Wikström:

– Det har nog en avskräckande effekt på andra länder som också eventuellt har tänkt sig att agera i linje med det här. Men framför allt måste vi inom EU sluta att tänka i temporära åtgärder på det här sättet. Hela den här åtgärden att vidarebosätta dem här 120 000 från Italien och Grekland bygger ju på att vi inte hade en fungerande asylpolitik på plats, säger hon.

Dagens dom öppnar nu dels för att fler länder börjar uppfylla sina löften om att ta emot fler asylsökande enligt omfördelningsplanen. Dels för att förhandlingarna om permanenta system för ett solidariskt ansvar mellan EU-länderna kan komma igång. Cecilia Wikström leder det arbetet inom Europaparlamentet.

– I parlamentet är vi på god väg och jag har kompromisstexter framför mig som jag nu finslipar. Jag tror att vi kan rösta i utskottet här i parlamentet redan i oktober. Och så hoppas jag att min text ska fungera som en inspiration eller en påtryckning på medlemsländerna att de ska inta en gemensam position, säger hon.

Slovakiens ekonomiminister Peter Ziga säger i dag till nyhetsbyrån Reuters att kvoter inte är en framkomlig väg. Så det återstår att se hur EU ska lösa frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista