En man och en kvinna sitter och sörjer vid en död kropp efter den misstänkta gasattacken i Syrien. Foto: TT.
En man och en kvinna sitter och sörjer vid en död kropp efter den misstänkta gasattacken i Syrien. Foto: Scanpix.

Syrien bakom gasattack mot Khan Sheikhun

"Regeringens stridsflygplan fällde bomberna"
2:45 min

Den syriska regimen ligger bakom saringasattacken mot Khan Sheikhun i april. Det slår nu FN fast i en ny utredning.

Vid attacken släppte syriskt stridsflyg gas över staden i Idlibprovinsen. Över 80 civila dödades, många av dem barn.

Det slogs tidigt fast att det fanns spår av det kemiska stridsmedlet sarin i Khan Sheikhun och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) konstaterade senare att ett stort antal människor utsatts för "sarin eller ett sarinliknande ämne".

"Regeringsstyrkor har fortsatt använda kemvapen mot civila i oppositionskontrollerade områden. Vid det värsta tillfället använde syriska flygvapnet saringas i Khan Sheikhun, vilket dödade dussintals, till största del kvinnor och barn", står att läsa i rapporten, som kategoriserar attacken som ett krigsbrott.

– Det här samhället kontrollerades av radikala islamister och attackerades av stridsflyg. Kvinnor och barn gömde sig i källare där de trodde att de var i trygghet. Men saringasen tog sig nedåt, vilket gjorde att många av de 83 människor som dog var kvinnor och barn, säger Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström.

Assadregimens styrkor har använt kemvapen vid minst 27 tillfällen, enligt utredningen. Regeringen har upprepade gånger förnekat att man använt sig av kemvapen.

– Den syriska regeringen har sagt att man visst har attackerat byn, men att man träffade ett lager med saringas som tillhörde rebellsidan och att det var det som orsakade den kemiska skadan, säger Johan-Mathias Sommarström.

I rapporten har FN intervjuat vittnen, offer och räddningstjänst som var tidigt på plats. Man har även undersökt satellitbilder och bombrester vilket alltså lett FN till slutsatsen att det är den syriska regimen som låg bakom attacken.

Johan-Mathias Sommarström menar att det är svårt att säga vad rapporten kommer få för konsekvenser.

– FN har hittills visat sig vara ganska tandlöst i Syrienkonflikten, man har inte fått igenom många resolutioner. Vi får vänta och se vad rapportens slutsats kan leda till, säger Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".