Roulettebord.
Foto: Magnus Liam Karlsson/SvD/TT

SKL kritiska till ny spellag – "Risk att att hamna mellan stolarna"

"Det värsta scenariot är att att människor far illa"
2:05 min

Från årsskiftet likställs spelmissbruk med annat missbruk och kommunerna och landstingen måste enligt lag hjälpa dem som har problem med sitt spelande om pengar. Enligt SKL kan det bli svårt för kommunerna och landstingen att ta sig an spelmissbrukare.

Intresse- och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL), anser att den nya lagen är otydlig och kan leda till att personer med spelmissbruk inte kommer få den hjälp de behöver och har rätt till.

– Det värsta scenariot är att ju att människor far illa och bollas mellan olika ansvarsområden och huvudmän. Att de hamnar mellan stolarna, säger Mikael Malm, handläggare på SKL.

Det var i somras som ett riksdagsbeslut likställde spelmissbruk med andra missbruk som tillexempel alkoholmissbruk genom att skriva in det i socialtjänstlagen och göra ett tillägg i hälso-sjukvårdslagen.

Men enligt SKL är det otydligt när kommunernas socialtjänst-ansvar slutar och var landstingens hälso-sjukvårdsansvar tar vid. Mikael Malm på SKL menar att det kan leda till svårigheter i att veta vilken vård och vilket stöd som ska ges av vem.

– Det kan ju innebära att man kan få olika hjälp och stöd beroende på var i landet man bor och att kommuner kan göra olika tolkningar på vad som är kommunens ansvar och landstingens ansvar.

Socialdepartementet säger till Ekot att det är "kommunernas och landstingens ansvar enligt lag att göra överenskommelser och samarbeta så att ingen person hamnar mellan stolarna".

Och Christina Högblom som är utredare på Socialstyrelsen och just nu arbetar med att ta fram ett underlag för hur kommunerna och landstingen ska arbeta utifrån lagändringen, menar att spelmissbruk kräver samma typ av arbete som man redan har gjort med annat missbruk.

– Kommuner och landsting har ju ett gemensamt ansvar för missbruksvården i Sverige och nu lägger man till spelmissbruk så det ska ju hanteras som alkoholmissbruk och andra beroendeframkallande medel.

Men enligt Mikael Malm på SKL finns det redan nu problem med att olika kommuner och landsting ger olika stöd och vård till missbrukare av substanser även om man har skapat fram en tradition för hur man ska behandla det.

– Vad vi är kritiska till är att man utvidgar kommunens ansvar till att gälla ytterligare, en målgrupp eller ett sjukdomstillstånd och ytterligare en diagnos för då blir ju kanske regleringen oklar för fler människor, för fler personer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".