Heléne Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister.
Heléne Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister. Foto: Anders Wiklund/TT

Fritzon (S): Domen ger oss bättre förhandlingsläge

"Svårt att tro att Ungern skulle motsätta sig"
1:31 min

EU-domstolens utlåtande ger EU rätt om flyktingfördelningen under flyktingkrisen 2015. Beskedet välkomnas av migrationsminister Heléne Fritzon (S).

– Det är en väldigt viktig dom för oss, som innebär att vi får till stånd och upprätthåller en solidarisk asylpolitik inom hela den Europeiska unionen, säger hon till Ekot

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) tror också att domen kan påverka diskussionerna om EU:s fortsätta asylpolitik.

– Jag har också en förhoppning om att detta ger oss ett ännu bättre förhandlingsläge i de diskussioner som vi har nu om det gemensamma asylsystemet, där vi förväntar oss ett mer solidariskt ansvarstagande, säger hon. 

Beslutet att genom kvotfördelning av flyktingar avlasta EU:s främsta mottagarländer Grekland och Italien under flyktingkrisen 2015 har kritiserats hårt av en handfull medlemsländer.

Ungern och Slovakien har stått i täten för kritiken och var också de som drev frågan om att ogiltigförklara EU:s beslut till domstol.  

Hur de kritiska länderna kommer att agera på EU-domstolens utlåtande är ännu inte känt. Men Heléne Fritzon (S) tror att dagens besked sätter punkt för frågan, och att EU-kommissionen kommer att agera mot de stater som väljer att fortsätta trotsa beslutet.

– Jag har väldigt svårt att Ungern skulle motsätta sig ett så tydligt domstolsutslag som har kommit idag. Jag förutsätter att man nu lever upp till det beslut som rådet har tagit och tar sin del av ansvaret, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".