Norska sedlar och mynt.
Foto: Vidar Ruud/TT

Ekonomin viktig inför Norges val

"Det är möjligt att förbättringen av ekonomin kommer påverka utfallet av valet"
2:08 min

Skatter är en av huvudfrågorna inför valet i Norge på måndag. Samtidigt kan Norges allt bättre ekonomi gynna den sittande högerregeringen.

Ekots Norgekorrespondent har talat med Harald Magnus Andreassen, chefekonom på SpareBank 1.

– Arbetslösheten är på väg ner och tillväxten är på väg upp. Arbeiderpartiets kritik av den ekonomiska politiken, och utvecklingen av ekonomin, finner därför inte samma klangbotten bland väljarna som fallet var några få månader tillbaka, säger Andreassen.

– Så det är möjligt att förbättringen av ekonomin kommer påverka utfallet av valet.

Socialdemokratiska Arbeiderpartiet har rasat i opinionsmätningarna under sommaren. Harald Magnus Andreassen är en av många som kopplar det till den ekonomiska utvecklingen.

Norges högerregering anses vinna på att arbetslösheten har sjunkit från runt 5 procent för ett år sedan till 4,3 procent i augusti.

Tillväxten i Norge har tagit fart. Under andra kvartalet steg BNP med totalt 1,1 procent jämfört med kvartalet före, mycket på grund av bättre tider för den tidigare krisdrabbade norska oljeindustrin.

Om Arbeiderpartiet vinner valet vill man höja skatter med runt 15 miljarder norska kronor, däribland förmögenhetsskatten. Den skatten vill regeringspartiet Høyre tvärtom sänka ännu mer.

– Förmögenhetsskatten är impopulär bland norska företagsägare. De måste betala förmögenhetsskatt, även om de inte tjänar mycket pengar i sina företag, säger chefekonomen på SpareBank 1.

Samtidigt poängterar Harald Magnus Andreassen att inget tyder på någon radikal förändring av de stora dragen i Norges ekonomiska politik, även om vänsteroppositionen skulle spurta sig till en valseger.

– Jag tror att skillnaderna blir ganska små.

– Vi har ingen erfarenhet av att det är stora politiska skiften i norsk ekonomi om det är centrum-höger eller centrum-vänster som har regeringsmakt i Norge, säger Andreassen.

– Så att säga alla stora reformer, stora ändringar är genomförda i gemenskap och förståelse mellan Høyre, alltså det norska moderat-partiet, och Arbeiderpartiet, socialdemokraterna i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".