Kambodja. Foto: TT.
Kambodja. Foto: TT.

Sveriges stöd till Kambodja ses över

"Oroande utveckling"
1:37 min

Regeringen i Kambodja har använt sig av landets skatteverk för att sätta press på och tysta oberoende medier.

– De senaste veckorna har vi sett den här utvecklingen, vilket naturligtvis är oroande. Vårt stöd som vi inledde med skatteverket, det avtalet skrevs på för över ett år sedan och då såg situationen ganska så annorlunda ut. Detta är något som precis har dykt upp och senast igår hade vi diskussioner tillsammans med UD, säger Martina Fors-Mohlin.

Sverige ger inget direkt finansiellt stöd till Kambodjas skatteverk. Inga pengar skänks alltså rakt av till verket. Istället handlar det om rådgivning som finansieras av Sida och EU, och som utförs av personal från Skatteverket i Sverige. Rådgivningen gäller framförallt tre områden.

– Dels kring personbeskattning, dels runt kontanthandel och riskhantering, och dels service till skattebetalare. Det är inom de områdena som svenska skatteverket samarbetar med det kambodjanska skatteverket, säger Martina Fors-Mohlin.

Finns det någon risk att de här kunskaperna på något vis kan användas för att tysta medier?

– Nej, det skulle jag inte säga att det finns, säger Martina Fors Mohlin.

Trots detta ses nu stödet till det kambodjanska skatteverket över.

– Vi har diskussioner med skatteverket regelbundet och vi har också diskussioner med UD. Och i slutänden är det ju något vi gemensamt, Sida, UD, och politisk ledning, behöver ta ställning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".