Federal Reserves chef Janet Yellen.
Fed-chefen Janet Yellens förordnande går snart ut. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Sakta uppåt för amerikansk ekonomi

Ny räntehöjning verkar avlägsen
1:12 min

Den amerikanska ekonomin fortsatte att växa, men i långsam takt under juli och augusti.

Det framgår av de regionala centralbankernas konjunkturrapport som presenterades på onsdagen.

Flera av de tolv centralbankerna rapporterade att det finns stora svårigheter att rekrytera kvalificerad arbetskraft - ett problem som varit genomgående i flera av distrikten i rapporterna det senaste året.

Generellt har dock lönerna inte ökat nämnvärt och inflationen ser inte ut ta fart, snarare tvärt om.

De flesta distrikten rapporterade visserligen att konsumtionen ökar, men att det rör sig om små ökningar. Några av distrikten rapporterade en oro över att bilindustrin tappar fart, men allmänna bilden är en ekonomi som tuffar på i sakta mak med ganska låg arbetslöshet.

Med redan två räntehöjningar i år verkar ytterligare en, på Federal Reserves möte, om två veckor allt mer avlägsen.

Den stora nyheten vad gäller den amerikanska centralbanken var annars att den vice ordföranden, 74-årige Stanley Fisher, av personliga skäl kommer att lämna sitt uppdrag och sin plats i centralbanksstyrelsen redan nästa månad.

Det innebär att president Donald Trump på kort tid kommer att ha möjlighet tillsätta fem platser i bankens ledning då flera förordnanden går ut däribland centralbankschefens Janet Yellens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".