Påven Franciskus i sin påvemobil i Colombia.
1 av 2
Finns förhoppningar om att påvebesöket ska ena colombianerna. Foto: JOHN VIZCAINO/TT
En vitklädd orkester spelade för påven under ett plakat med texten "vi älskar dig påve Franciskus". Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
2 av 2
En vitklädd orkester spelade för påven under ett plakat med texten "vi älskar dig påve Franciskus". Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Påven besöker splittrat Colombia

"Påven representerar fred och försoning"
1:54 min

Påve Franciskus har anlänt i Colombia för ett fyra dagar långt besök. Påven har sagt att syftet med resan är att stödja fredsprocessen med de båda vänstergerillorna Farc och ELN - en fråga som splittrar colombianerna.

En liten vitklädd orkester står uppställd längs avenyn där påve Franciskus snart ska åka förbi, på väg från flygplatsen. De sjunger om fred, hopp och kärlek, och försöker få människorna som samlats vid vägkanten att sjunga med.

– Påven representerar fred och försoning, så jag hoppas att med hans och guds hjälp kommer vi kunna skriva under det sista fredsavtalet och få fred i Colombia, säger Mariana Garcia som viftar med en vit näsduk.

Det är ingen slump att påven kommer till Colombia just nu, ett år efter att fredsavtalet skrevs under mellan regeringen och Farc-gerillan och bara några dagar efter att president Juan Manuel Santos meddelat att man slutit en vapenvila med den näst största gerillan ELN - ett tydligt tecken på att förhandlingarna går framåt.

Men fredsprocessen är kontroversiell. Colombia är hårt polariserat och högeroppositionen har gjort fredsavtalet till huvudfråga inför nästa års presidentval. De hävdar att gerillorna borde få strängare straff.

Mariana, som stödjer fredsprocessen, hoppas att påvebesöket kommer ena colombianerna.

– Religion är som fotboll. Det förenar människor. Titta bara hur många som kommit hit, säger Mariana, samtidigt som folk runtomkring oss börjar ropa "nu kommer han!".

Orkestern släpper sina instrument och tar upp mobilerna för att filma när Franciskus snabbt susar förbi i sin vita påvemobil.

Mer om Colombia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".