Ekonomiekots Sören Granath om Nordeas flytt till Finland
Ekonomiekots Sören Granath om Nordeas flytt till Finland Foto: Ekot / TT

Analys: Både Nordeas och Sveriges image kan försvagas

Ekonomiekots Sören Granath kommenterar Nordeas flytt
0:55 min

Storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland. Budskapet är att det inte blir några förändringar för kunder.

Sveriges radios ekonomireporter Sören Granath säger att budskapet från Nordeas vd är att det är en logisk följd med flera konkurrensfördelar för banken.
Framförallt handlar det om förutsägbarhet. 

– Nu kommer Nordea ha samma spelregler som gäller för andra europeiska banker, säger Sveriges radios ekonomireporter Sören Granath.  
 
Nordeas VD  säger att flytten inte kommer leda till större förändringar för anställda, eller kunder.

Enligt Sveriges Radios ekonomireporter kan det både ses som att Nordea sviker skattebetalarna, och att Sveriges regering inte är företagsvänligt.

– Banken räddades av skattebetalarna på 90-talet och nu kan man se det som att man inte vill vara med att betala för den försäkring utifall vi hamnar i den situationen igen. Politiskt kan det tolkas som att regeringen drev ut banken ur landet, säger Sören Granath. 

En fördel för andra banker i Sverige är att diskussionen om Nordeas flytt har fått ner resolutionsavgiften. Samtidigt kommer de nu få konkurrera med en storbank med andra spelregler än de har.

Enligt vd Casper von Koskull är en drivande faktor bakom beslutet att flytta Nordeas huvudkontor att få banken att kännas som en bank.

– Vi har fyra marknader, och vi är ledande på de marknaderna och det gör oss unika. De senaste åren har vi tagit stora steg för att göra vår bank till en bank, ett Nordea, säger von Koskull vid presskonferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".